Manji broj zaraženih, ali kovid i dalje odnosi živote

Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi nema obolelih od kovida, a za poslednja 24 časa nije bilo ni pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva zbrinjavanje u dnevnoj bolnici

PODACI ZA CELU SRBIJU

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji, od poslednjeg preseka potvrđeno je još 817 slučajeva (juče 921) zaraze koronavirusommeđu 10.046 uzoraka testova.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 406 pacijenata (pet manje nego juče). Na respiratorima je 25 osoba.

Prema najnovijim, zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od kovida su u celoj Srbiji, nažalost, preminule još četiri osobe, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada, zvanično, iznosi 15.980.

PODACI ZA KRALJEVO

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 13 osoba (juče kod 23) među 231 uzorkom brisa (prema prethodnom izveštaju 214), pokazuje najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Tako sada, na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi  – 44.690.

U bolnici „Studenica“, prema najnovijem izveštaju, još jedna osoba preminula je od kovida.

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica” leče se četiri kovid pacijenta. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi nema obolelih od kovida. Za poslednja 24 časa primljen je jedan pacijent sa komplikacijama infekcije koronavirusom, jedan je otpušten, jedan je prebačen u kovid bolnicu u Kruševac, a jedan je, nažalost, preminuo.

Nije bilo pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva zbrinjavanje u dnevnoj bolnici, a u bolničkoj kovid ambulanti obavljena su četiri pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Podsećamo, vakcinalni punkt u Hali sportova je zatvoren, a građani koji žele sada mogu da se vakcinišu radnim danima (osim nedeljom i u dane državnih praznika) od 14 do 20 časova u suterenu Poliklinike, u Internističkoj ambulanti (ulaz pored Službe hitne pomoći), a subotom (u subotu 23. aprila vakcinacije neće biti) – na istom mestu od 8 do 15 časova.

Zaključno sa 27. aprilom u Kraljevu je dato 140.390 vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 54.251, dve doze primilo je 53.305, tri doze primilo je ukupno 32.670, a četiri – 164 osobe.

Svi koji žele, bez zakazivanja, mogu da prime prvu dozu vakcina Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V, Astra Zeneka i Moderna.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godina u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci, mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, jer se u tom slučaju daje prva komponenta navedene vakcine.

Prema novom Stručno-metodološkom uputstvu vakcinacije protiv Covid-19 skraćeno je vreme od II Sinofarm do treće doze vakicne – na četiri meseca, a za Pfizer, Sputnjik i Astrazeneku III buster doza – na pet meseci posle II redovne. Uputstvo se primenjuje od 23. oktobra prošleg godine.

Po novom SMU vakcinacije protiv Covida-19, Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja vakcina protiv Covida-19 po sopstvenom izboru,tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica i vakciniše prvom, drugom i trećom dozom Sinofarma.

U 12 seoskih ambulanti nastavljeno je davanje I i II doze Sinofarm vakcine. Sve osobe koje su stekle uslove za III i IV dozu, Sinofarm vakcinu mogu dobiti u seoskim ambulantama. a za ostale vakcine treba da dođu u Kraljevo.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

Po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 20.210, Fajzer vakcinu 9.472, Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 2.731, Astra Zeneku 241, a Modernu 16 osoba. Tri doze vakcine primilo je ukupno 32.670 osoba.

Od 12. marta četvrtu dozu vakcine primile su ukupno 164 osobe: Sinofarm vakcinu primilo je 80, a 84 osobe – vakcinu Fajzer.

  M. M. D.

1 komentar za naslov “Manji broj zaraženih, ali kovid i dalje odnosi živote

Comments are closed.