Marija Seočanac – najbolja oračica predstavljaće Srbiju na Svetskom prvenstvu (VIDEO)

Obožava selo i prvo je naučila da vozi traktor, pa tek onda automobil, zato i ne čudi što je na takmičenjima u oranju, kao jedina učesnica, pobeđivala i po 50 muškaraca za volanom traktora

Na takmičenju najboljih orača sveta, koje će 13. i 14. oktobra biti održano u Letoniji, Srbiju će u revijalnom delu predstavljati Marija Seočanac iz Novog Sela kraj Vrnjačke Banje.

Od malena sam sve ovo doživljavala kao normalno. Da deda ili tata kažu: ’Aj’mo, sine da idemo da oremo, ili da pokupimo detelinu ili bilo šta. Povezi mi traktor, idemo u tu i tu njivu – priseća se Marija Seočanac, sada apsolventkinja na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Ovoj devojci su 23 godine, a ima 15 godina „staža“ traktoristkinje… Toliko je prošlo otkada je kao devojčica dobila prvi put priliku da u ruke uzme volan IMT traktora. Neka ozbiljnija priča vezana za traktore počela je kada je imala 12 godina.

Seoski poslovi su mi bili bliski od malena, ali za rad sa traktorom nisam bila spremna pre dvanaeste godine kada mi je deda Vojislav sa sigurnošću predao volan u ruke. Od početnog upoznavanja sa priključnim mašinama do trenutka kada sam potpuno sama mogla obavljati sve poslove, nije prošlo puno vremena. U šesnaestoj godini sam odlučila da svoje veštine ispitam na takmičenju orača „Prva brazda” u mom rodnom Novom Selu, kada sam na iznenađenje mnogih, ali ne i mog dede Vojislava, osvojila prvo odličje. Kako sam vremenom usavršavala tehniku oranja, tako su se i medalje nizale, i evo, sedam godina nakon mog prvog takmičenja, dobila sam priliku da promovišem i svoju zemlju u ovoj disciplini – sa ushićenjem za portal Krug priča Marija.

Marija Seočanac sa dedom Vojislavom – foto privatna arhiva

Pred njom je sada ozbiljan i težak zadatak: na Svetskom prvenstvu u oranju u Letoniji, ona će predstavljati Srbiju u revijalnom delu sa zadatkom da našoj zemlji obezbedi članstvo u Međunarodnoj oračkoj organizaciji.

Marija je svoje revijalno učešće na ovom takmičenju, koje će se održati u gradiću Kuldiga nedaleko od obala Baltičkog mora, obezbedila ostvarivši brojne pobede na domaćim takmičenjima od kojih je verovatno najznačajnija pobeda na „Srbobranskoj brazdi” 2021. godine, kada je trijumfovala u konkurenciji 50 takmičara među kojima je bila jedina predstavnica lepšeg pola.

Od 2016. godine kada je ostvarila prvu pobedu na takmičenju „Prva brazda” u svom rodnom Novom Selu, pa do nadmetanja u Srbobranu 2021, Marija je pobrala ukupno šest zlatnih odličja, što je, po mišljenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bilo sasvim dovoljno da Marija uskoro krene put Letonije, gde će u ovoj hladnoj baltičkoj zemlji, i pored neučestvovanja u takmičarskom programu, imati pune ruke posla.

Marija sa pobedničkim peharom na “Srbobranskoj brazdi” 2021. – foto privatna arhiva

Učestvovaću u revijalnom programu, što je neophodan korak za povratak naše zemlju u članstvo Međunarodne oračke organizacije. Nakon toga, Srbija stiče pravo učešća na Svetskom prvenstvu orača naredne godine, pa će biti neophodno organizovati i jedno domaće takmičenje sa strogim propozicijama koje će na godišnjem nivou donositi državnog šampiona u oranju – pojašnjava naša sagovornica.

U ovom teškom zadatku Marija ima pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je finansijski podržalo njen put u Letoniju.

Dogovorili smo i zajedničku saradnju oko organizacije pomenutog domaćeg šampionata za narednu godinu. Od Ministarstva sam dobila ponudu da kod njih zasnujem i prvi radni odnos, uz uslov da predhodno završim započete studije.

Marija će sve predstojeće poslove morati da privede kraju uz studentske obaveze. Dodamo li tome i da je na porodičnom imanju očekuje sezona jesenje obrade poljoprivrednog zemljišta, jasno je da u narednim mesecima neće baš sedeti skrštenih ruku. Želimo joj svu sreću, jer – ne kažu uzalud da je „obrada zemlje najvažniji rad čoveka: tek nakon obrade zemlje, razvile su se druge umetnosti, zbog čega su poljoprivrednici, dakle, osnivači civilizacije“. A „poljoprivrednik je jedini koji sve kupuje na malo, sve prodaje na veliko i plaća prevoz u oba smera“.

   Aleksandar Raković

video: Zoran Sarić i Ratko Bečki

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta „Lokal pres Lab 2.0” koji  je razvijen i podržan od strane programa „Medijski inkubator za Zapadni Balkan“ Free Press Unlimited, koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije