„Žiča o nama sve zna, a mi o njoj tek ponešto” – promocija u Kraljevu animiranog filma o vekovnoj svetinji (VIDEO)

„To tek ponešto” što o Žiči znamo, skupio sam u knjigu o njoj, a posle knjige „rođen“ je i ovaj divni film“, poručio je Miloje Radović, autor poeme „Mala priča o velikoj Žiči” po kojoj je nastao film

Animirani film „Mala priča o velikoj Žiči”, kreiran prema istoimenoj poemi pesnika Miloja Radovića, premijerno je, na početku Dečje nedelje, prikazan u Kraljevačkom pozorištu, u organizaciji kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i manastira Žiče.

Film je nastao na osnovu poeme koja, kroz sedam poglavlja, na najnežniji način pripoveda bogatu istoriju svete Žiče, zadužbine kralja Stefana Prvovenčanog i centra Srpske pravoslavne crkve.

Pogledajte VIDEO reportažu:

Stihove poeme kazivali su učenici OŠ „Živan Maričić“ iz Žiče, a na promociji su osim autora, govorili i direktorka kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasminka Marković, urednica knjijge Zorica Janković i protojerej stavrofor Ljubinko Kostić.

Direktorka Biblioteke Jasminka Marković istakla je da je Dečja nedelja značajna manifestacija za sve “zato šo skreće pažnju javnosti na decu i njihova prava i na to koliko su nam deca važna, jer su naša budućnost i svet je lepši sa njima”.

Film je snimljen sa blagoslovom Episkopa žičkog Justina i uz podršku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije.

Režiju potpisuje Đorđe Stajić, ilustracije su delo Filipa Milićevića, animaciju je uradio Aleksandar Solovjev, scenario Nevena Tomić, a montažu, u produkciji „Press Play“ potpisuje Goran Karličić. Narator je Aleksandar Gajšek.

Žiča o nama sve zna, a mi o njoj tek ponešto. To „tek ponešto“ sam skupio u knjigu o njoj, a posle knjige „rođen“ je i ovaj divni film – poručio je pred prepunom salom Kraljevačkog pozorišta, autor „Male priča o velikoj Žiči“ – Miloje Radović.

Programu su pristvovali učenici osnovnih škola „IV kraljevački bataljon” i „Svetozar Marković” sa svojim učiteljicama. Slušali su prisutni pomno autora knjige dok se prisećao kako ga za drevnu Žiču vežu brojne uspomene iz detinjstva, kako su ga svakog jutra budila manastirska zvona. Shvatio je tada, kaže, da to Žiča dolazi kod njega, kad već on sam ne može da se stvori tamo svakog dana.

Deca u školi uče o Žiči, međutim sve priče o Žiči su manje od onoga što Žiča svakodnevno priča. Sve priče napisane o Žiči su male, a samo je Žiča velika neiscrpna priča koja traje više od 800 godina. Žiča je živi život živoga života, stožer oko kojeg se okuplja sve što je srpsko, prošlo i buduće – pojasnio je autor.

Urednica knjige, vlasnica kraljevačke knjižare „Prozor“, Zorica Janković podsetila je da je ovo bila jedina knjiga koja je, sa ovom tematikom, objavljena u godini obeležavanja osam vekova manastira Žiče.  

Žiča je ta koja je krunisala vladare, ustoličavala crkvene poglavare, širila prosvetu, u svom krugu imala i školu i bolnicu, gostoprimnicu. Odbijala je i odolevala najezdama mnogih osvajača, mnogo puta rušena i paljena, monasi su progonjeni, i kako kaže pesnik „olovni krovovi u metke pretakani, crkvena zvona u mačeve prelivana“. Ipak je odolevala svim tim nevoljama. A zašto? Zato što „ono što nebo sazida, to ljudi ne srušiše“ – podsetio je protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, napominjući da Žiča zato traje i širi svoje ruke, otvara svoja nedra i osma vrata za sve koji joj priteknu“.

Kompletan film “Mala priča o velikoj Žiči” možete pogledati na ovom LINKU.

M. M. D.