Film „Mudrost traume“ je „dašak svežeg vazduha na polju mentalnog zdravlja“

Prečesto minimiziramo stvari koje su nam se desile u detinjstvu, jer ih gledamo ‘očima odraslih’, kažu gledaoci na koje je film dr Gabora Matea ostavio neverovatan utisak

Možemo li biti ljudska bića usred civilizacije, ako ono što nazivamo civilizacijom zahteva poricanje ljudskih potreba?”, samo je jedno od pitanja na koje će vas naterati da potražite odgovor dokumentarni film „Mudrost traume“ dr Gabora Matea, čiju je projekciju u Kraljevu, u svečanoj sali Gradske uprave, u okviru programa Novak Đoković fondacije „Podrška, ne perfekcija“, organizovao Kulturni centar „Ribnica“.

Od aktera saznajemo da ono što su naučili na putovanju isceljenja jeste kako biti čovek.

Dr Gabor Mate je mađarsko-kanadski lekar i bestseler pisac. Ima iskustvo u porodičnoj praksi i posebno se interesuje za razvoj osobe u detinjstvu, traume i potencijalne doživotne uticaje na fizičko i mentalno zdravlje, uključujući autoimune bolesti, rak, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, zavisnosti i širok spektar drugih stanja.

Kroz proces osvešćivanja i isceljenja film gledaoce uči da „trauma nije ono što nam se dešava, već ono što se dešava u nama kao rezultat onog kroz šta prolazimo“. Trauma, zaključak je, oblikuje naš svet, naše međuljudske odnose, način života i način na koji opserviramo okolinu, jer „stvarnost nije ono što se dešava, stvarnost je ono što mi mislimo da se dešava”. Trauma je koren naših najdubljih rana.

Tokom četiri decenije kliničkog iskustva, dr gabor Mate je uvideo da je rasprostranjeno razumevanje „normalnog” pogrešno, jer zanemaruje uticaj trauma i stresa savremenog života na zdravlje našeg tela i uma. I pored sve naše stručnosti i tehnološke sofisticiranosti, zapadna medicina često zaboravlja da treba da leči kompletnu osobu i ignoriše činjenicu da nam današnja kultura remeti organizam, slabi imunološki sistem i podriva emocionalnu ravnotežu. Mate nudi novu perspektivu iz koje uspeva da razmrsi uobičajene mitove o razlozima zbog kojih se razboljevamo i poveže tačke između oboljenja pojedinaca i društva u kom je zdrav razum u padu – a na kraju nam predstavlja i vodič za zdravlje i isceljenje.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, danas se, između ostalog, zalaže i za dovođenje u Srbiju i zemlje regiona svetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja.

M. M. D.

foto: KC “Ribnica” Kraljevo