Mašinsko tehnička škola: Potpisani ugovori za dualno obrazovanje

Roditelji učenika koji završavaju prvi razred na profilu bravar-zavarivač u Mašinsko tehničkoj školi danas su potpisali ugovore sa tri preduzeća u kojima će njihova deca učiti kroz rad

Predstavnici preduzeća „Radijator inženjering“, „Elektromontaža“ i „Evrotehna“ danas su potpisali ugovore sa Mašinsko tehničkom školom i roditeljima učenika koji završavaju prvi razred na smeru bravar-zavarivač za učenje kroz rad u njihovim pogonima u naredne dve školske godine. Ovaj model naziva se dualno obrazovanje i uveden je 2016. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnica ministra prosvete dr Gabrijela Grujić, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, načelnika Školske uprave Bojana Marinković i direktor Regionalne privredne komore Zvonko Tugegdžić.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji.

Po ovom modelu učenici imaju znatno više praktičnih časova, koji mogu iznositi i do 80% nastave. Za angažovanje primaju naknadu od 70% minimalne zarade, plaćenje putne troškove i osiguranje od povrede.

Obilazak automehaničarske radionice u okviru Mašinsko tehničke škole u Kraljevu

Pošto su učenici maloletni u njihovo ime ugovore sa kompanijama potpisuju roditelji. Jedna od njih danas je bila i Biljana Bošković iz Vraneša:

–  Moj sin Marko završava prvu godinu na smeru bravar-zavarivač. Izuzetno sam zadovoljna organizacijom škole. Deca treba što više da se obrazuju, da znaju da rade, da stiču iskustvo za život. Mnogo mi znači to što tamo gde bude išao na praksu postoji mogućnost da se sutra možda i zaposli, jer znamo kako je danas teško za zaposlenje.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić u Ministarstvu je zadužena za dualno obrazovanje i već godinama je rekli bismo i lično vezana za ovaj projekat. Danas je istakla da je Mašinsko tehnička škola u Kraljevu od početka aktivan partner i da je od jednog obrazovnog profila po dualnom modelu stigla do pet:

–  Došla sam da podržim mlade koji ulaze u proces učenja kroz rad, kao i kompanije koje su prepoznale značaj saradnje sa mladim ljudima, što će im omogućiti da održivo obezbeđuju kadrove i budu inovativne. Mladi ljudi će učenjem kroz rad shvatiti da njihova karijera počinje naredne školske godine i da se u jednom nikada neće promeniti, a to je – celoživotno učenje. Proces učenja kroz rad obezbeđuje siguran karijerni put. Takođe, mogu i da nastave školovanje kroz visoke dualne studije koje sada takođe imamo u sistemu obrazovanja.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je izrazio zadovoljstvo što je od 9 srednjih škola u Kraljevu, četiri imaju obrazovne profile po dualnom modelu. Zahvalio je na podršci Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi za Raški okrug i Regionalnoj privrednoj komori, koja povezuje srednje škole i preduzeća:

 – Jako je važno što učenici MTŠ pored slušanja predmeta imaju i praksu. Ako pored teorijskih znanja svakodnevno stičete i znanja i veštine u firmama i ako se pokažete kroz praktičan rad, kad završite srednju školu dobijate priliku da nađete i zaposlenje. Svako preduzeće želi dobrog majstora. Nije najvažnije da sva deca studiraju, važno je da svi budu najbolji u svom zanimanju: nije sramota biti automehaničar, autolimar, monter… ako ste najbolji u svom poslu. Dobar majstor može danas dobro da živi od svog zanata.

Mašinsko tehnička škola ima potpisane ugovore sa četiri preduzeća o učenju kroz rad. Osim „Radijatora“, „Elektromontaže“ i „Evrotehne“, za učenike mašinske struke, to je još i „Eurotaj“ za smer modni krojač. Direktor škole Miloš Lazović najavljuje da će od naredne školske godine biti još 10 preduzeća u kojima će učenici MTŠ realizovati stručnu praksu za ukupno 5 obrazovnih profila:

–  Za narednu školsku godinu planiramo da sve trogodišnje obrazovne profile upišemo po dualnom modelu i imamo četvorogodišnji profil – tehničare za upravljanje cnc-mašinama, koji je takođe po dualnom. Od 210 učenika koje planiramo da upišemo, 99 će se školovati po dualnom modelu. Sada su to dva profila: bravar-zavarivač i modni krojač, a u narednoj školskoj godini imaćemo pet profila, ostaju samo tri po klasičnom modelu.Interesovanje preduzeća postaje sve veće. Tako su danas kao gosti na potpisivanju ugovora bili predstavnici preduzeća „Omniprojekt“ iz Novog sela kod Vrnjačke Banje. Oni se još nisu uključili u ovaj sistem, ali su zainteresovani za kadrove jer planiraju proširenje proizvodnje, rekao je za portal KRUG Branko Babić, direktor.

Branko Babić (u sredini), direktor preduzeća “Omniprojekt” iz Novog Sela

Proizvode mašine i linije za punjenje i pakovanje različitih proizvoda u farmaceutskoh, hemijskoj i prehrambenoj industriji i izvoze 70% proizvodnje:

Privredi su potrebni kadrovi, sarađujemo sa Mašinskim fakultetom. Nastavnici i učenici MTŠ bili su nam u poseti, tako da se pripremamo za saradnju. Potrebni su nam cnc-operateri, mehaničari monteri… Naći kvalitetnu radnu snagu, to je problem privrede. Objavljujemo konkurse,  vršimo selekciju dok ne dođemo do pravih, do onih koji su motivisani i koji su odabrali zanimanje kojim će se baviti, a ne da nemaju šta drugo pa dođu da probaju… Sama edukacija je lakši deo posla, bitna je posvećenost.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u srednjoškolskom sistemu u Srbiji postoji u školskoj 2022/23. godini biće 61 obrazovni profil po modelu dualnog obrazovanja, a čak 500 poslodavaca podnelo zahtev da se uključi u ovaj sistem.

R. Vesković

1 komentar za naslov “Mašinsko tehnička škola: Potpisani ugovori za dualno obrazovanje

  1. Лепи су дуални профили, нема шта, али моја ћерка ће имати сигурно око 60 поена, можда и више од тога, тако да ће вероватно нешто што траје четири године, тј. четвртог степена. Или пејзажна архитектура или архитектонски техничар за сада смо најближи томе, али видећемо још.

Comments are closed.