Medicinske sestre – najveći pogon u borbi sa kovidom (VIDEO)

Današnji datum, kao Međunarodni dan medicinskih sestara, i u Kraljevu je obeležen u znak sećanja na Florens Najntingejl i njen rad na uspostavljanju osnova za nastanak i razvoj sestrinstva

Florens Najtingel, koja je svojim delima ispisala najsvetlije stranice medicinske nege bolesnika, rođena je 12. maja 1820. godine, podsetila je Marija Mijajlović, glavna sestra Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu.

Florensino poreklo iz imućne engleske porodice omogućilo joj je kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja. Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere koje je ona uvela u sanitetsku službu se i danas sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Epidemija kovida 19 pokazala je da su sestre medicinske sestre – najveći pogon koji je radio u borbi protiv obe bolesti, bilo da su to činile na primarnom ili sekundarnom nivou, ili u rehabilitaciji. Ta borba zahtevala je veliku reorganizaciju u radu, a od sestara koje su organizatori posla i sprovodjenja postupake nege pacijenata – brzo prilagođavanje novonastaloj situaciji i potpunu organizaciju – ocenila je Mijajlović.

Pogledajte video:

Kako je navela, ono što se od medicinskih sestara očekivalo jeste da pruže potpunu zdravstvenu zaštitu, adekvatnu merilima i pravilima koja podrazumeva sestrinska profesija, bilo da se radi o kovid ili nekovid pacijentima:

I same smo oboljevale, živele sa tim pacijentima, radovale se svakom izlečenom pacijentu, svakom njihovom novo udahu koji je znači za njih život ,ali istovremeno smo i tugovale sa njima kada bismo se opraštale od od onih za koje više nije bilo  nade.

Glavna sestra bolnice „Studenica“ iskoristila je priliku da popzove one koji se još nisu vakcinisali da to učine, ocenjujući da  „ne postoji drugi način na počnemo normalno da živimo“.

Slavica Radojević glavna sestra Doma zdravlja Kraljevo istakla je da, i posle godinu i po dana borbe sa kovidom 19, medicinske sestre i današnji dan, svoj praznik proslavljaju radno, u kovid ambulantama Doma zdravlja Kraljevo, bolničkoj kovid bolnici, na velikom punktu za imunizaciju u Hali sportova i u 12 seoskih ambulanti Doma zdravlja Kraljevo.

Rad medicinskih sestara u poslednjih godinu dana je pokazao da su medicinske sestre stub zdravstvenog sistema i da su dobra dobra organizacija u njihovom radu i dobro obrazovanje samih sestara dali veliki rezultat. Velike su njihove zasluge u sprovođenju rada u kovid ambulantama i u sprovođenju imunizacije za više 35.000 vakcinisanih i revakcinisanih u Kraljevu za ovih pet meseci – kazala je Radojević, izrazivši nadu da ćemo uskoro moći da se vratimo normalnom životu i da će iduće godine medicinske sestre proslaviti svoj dan kao nekada – nagradama za najbolje.

       M. M. D.