Međunarodni nastupi KUD-a „Abrašević“

Članovi “Abraševića” su u prethodnih 13 dana učestvovali na tri velika međunarodna festivala, a i nastavak leta će obeležiti brojna gostovanja

Članovi ansambla veterana i rekreativne grupe kraljevačkog KUD-a „Abrašević“ su od 1. do 6. jula učestvovali na velikom međunarodnom festivalu u Turskoj, u Sarimsakliju. Na festivalu je učestvovalo oko 1500 folkloraca iz 36 grupa. Članovi “Abraševića” su osvojili dve nagrade, drugo mesto za najbolju koreografiju i za najbolju nošnju.

U isto vreme, članovi prvog ansambla i narodnog orkestra su učestvovali na jednom od najvećih međunarodnih festivala ove godine u Poljskoj, u Legnici. Prvotimci “Abraševića” su imali 8 koncerata u 8 različitih gradova, od kojih je najveći Vroclav, i na svakom su imali veoma zapažene nastupe propraćene snažnim aplauzima mnogobrojne publike.

Sem naših folkloraša na festivalu su učestvovale i grupe iz Meksika, Paname, Čilea, Burundija, Turske, Ukrajine i Poljske. Ovom prilikom je dogovorena razmena sa grupama iz Meksika i Paname u toku naredne godine.

Sa festivala u Poljskoj: upoznavanje ljudi različitog kulturnog nasleđa

Pravo iz Poljske, igrači i muzičari “Abraševića” su krenuli put Palića gde su se sastali sa drugim delom ekipe iz prvog ansambla, i deo ekipe se vratio za Mađarsku gde je učestvovao na međunarodnom festivalu “Kultura u malim mestima“. Nastupi su održavani u manjim mestima u blizini jezera Balaton. Za 5 dana održano je 6 koncerata. Na festivalu su učestvovale i grupe iz Slovačke, Rumunije i Mađarske.

Festival u Mađarskoj “Kultura u malim mestima”

Sve ovo je samo nastavak jedne sjajne sezone “Abraševića” i nikad aktivnijeg leta. Članovi “Abraševića” su samo u junu imali 11 nastupa od kojih su pet bila gostovanja. Ovo nikako nije kraj aktivnosti ovog leta – već 16. jula tri dečije grupe putuju na festival u Bugarsku, dok nas u avgustu očekuju gostovanja na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori i Mađarskoj, kao i na 3 festivala u Srbiji.

Tekst i fotografije: KUD „Abrašević“ Kraljevo