Miholjski susreti sela u Žiči: „I za dušu, i za gušu“

Posle Ušća i Oplanića, ove godine je domaćin manifestacije bilo selo u kojem je krunisan prvi srpski kralj

„Lepo je kad kažu da je cilj ovih susreta promocija života na selu i da  selo treba da ima ključnu ulogu u razvoju Srbije, ali za nas su ovo dani koje zovemo danima i za dušu, i za gušu“, kaže Milinko Đorđević, koji je bio samo jedan od učesnika – meštana iz devet kraljevačkih sela koji su se juče takmičili u sportskim disciplinama i narodnom stvaralaštvu kod Doma kulture u selu Žiča. Okupili su ih „Miholjski susreti sela – Žiča 2023“, manifestacija, čiji je cilj promocija i obogaćivanje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, ali i negovanje tradicionalnog načina života i nasleđa kulture predaka. Miholjski susreti sela na teritoriji Kraljeva održani su treći put (pre dve godine domaćin je bilo Ušće, a prošle godine selo Oplanići).

Osnovna ideja je da se kultura i tradicija našeg naroda, koja se još uvek najviše neguje po selima, sačuva od zaborava. Predstavljanje našeg kulturnog, privrednog, sportskog i turističkog ambijenta, negovanje nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, razvijanje pozitivnog odnosa između sela i naših potomaka značajno doprinosi i očuvanju i razvoju naših sela i opstanku života u njima.

Bili su izloženi brojni ručni radovi seoskih žena, pripremljena raznovrsna tradicionalna jela, priređen je i kulturno-umetnički program.

Kao domaćini potrudili smo se da ugostimo nekoliko kraljevačkih sela koja imaju kulturno-umetnička društva – Ušće, Samaila, Adrani, Oplanići, Čukojevac, Ratina, a ove godine su se pridružili i Miločaj i Oplanići – u takmičenju u kuvanju gulaša, nadvlačenju konopca, malom fudbalu, bacanju kamena s ramena – pojasnio je Slobodan Marković, predsednik Centra za kulturu Žiča.

Gradonačelnik Kraljeva u tehničkom mandatu dr Predrag Terzić posetio je manifestaciju podsetivši na brojna seoska kulturno-umetnička društva koja su osvajala značajna priznanja:

– Danas je prilika i da svi oni pokažu šta sve znaju i umeju i radostan sam što, pored Žičana, ovo lepo selo može da ugosti i meštane okolnih mesta, a Grad Kraljevo će se uvek truditi da pomogne kulturno-umetničkim društvima, kako onima u centru grada, tako i na seoskom području.

Da su se okupili u centru srpske crkvene duhovnosti, okupljene je podsetio Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije:

U Žiči je krunisan prvi srpski kralj, ovde je bilo prvo sedište osamostaljene Srpske crkve sa Svetim Savom na čelu. Ovo je ona Srbija o kojoj peva Oskar Davičo ‘među šljivama’, Srbija koja je ‘velika tajna’, kako je pevala Desanka Maksimović, ona ‘lepa plodna i zauvek naša Srbija’.

Manifestaciju „Miholjski susreti sela“ podržava Ministarstvo za brigu o selu, a Kraljevo je jedna od 96 lokalnih samouprava koje su ove godine dobile sredstva za njihovo organizovanje. Očekuje se da do 1. decembra, kada će biti organnizovani poslednji susreti, manifestacija okupi rekordnih 200.000 posetilaca. Od Ministarstva za brigu o selu Kraljevo je ove godine dobilo oko  486.000 dinara, a iz gradskog budeta izdvojeno je još 80.000 dinara.

   M. M. D: