Kraljevo kao inspiracija umetnicima (VIDEO)

U dvorištu Adžića kuće u centru Kraljeva, na današnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je desetak akademskih slikara iz Kraljeva, Raške i Čačka. Bili su tu i oni koji samo vole slikarstvo i žele da ljubav prema gradu pokažu i na ovaj način.Likovnu koloniju, povodom Dana grada Kraljeva organizovalo je Zavičajno društvo „Stara Pavlica“ uz podršku lokalne samouprave.

Svi ovi umetnici danas četkicom pokazuju koliko vole naš grad. Osim akademskih slikara, ovde je i Petra, devojčica koja ima samo 12 godina, a ovde je došla da pokaže šta sve zna i koliko voli svoj grad. Verujem da će saradnja između Grada i Zavičajnog udruženja Stare Pavlice nastaviti da funkcioniše i da ćemo u budućnosti imati još ovakvih i sličnih manifestacija – rekao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva u ostavci, koji je došao da pozdravi učesnike likovne kolonije.

Zavičajno društvo Stara Pavlica postoji od 2012. godine i u svojim programskim načelima ima želju za povezivanjem Raške i Kraljeva kroz „Dolinu vekova“.

To smo i danas uradili u čast Kraljevdana organizovanjem likovne kolonije čije smo učesnike okupili zahvaljujući članu našeg udruženja, vrsnom slikaru Draganu Raskovu Miloševiću. Umetnici su danas slikati motive Žiče, Studenice, manastira Gradac, Stare i Nove Pavlice i kraljevačkog trga srpskih ratnika – istakla je Danijela Milanović, predsednica Društva.

Ona je iskoristila priliku da se gradskim vlastima u Kraljevu zahvali na podršci, a u čast Kraljevdana, udruženje Stara Pavlica poklonilo je Gradu Kraljevu sliku Dragana Raskovog Milošević na kojoj su naslikani drevna Žiča i sedam kraljeva koji su u njoj krunisani.

Sve slike nastale na današnjoj koloniji biće, povodom Kraljevdana, takođe poklonjene Gradskoj upravi.

   M. M. D.