Mural „Studenička vila“ koji će sutra biti otkriven u Ušću – posvećen je očuvanju reke Studenice i njenog sliva

Predstavnici inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu ističu da na ovaj način još jednom pozivaju upravu grada Kraljeva da usvoji moratorijum na gradnju MHE, jer „reke Kraljeva zaslužuju da slobodno teku i da u njima uživaju i sadašnje i generacije koje dolaze“

Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu pozvale su građane  na otkrivanje murala u Ušću, sutra (subotu  u 12 časova preko puta NIS pumpe u varošici Ušće.

 Mural pod nazivom “Studenička vila” posvećen očuvanju reke Studenice i njenog sliva, kojoj preti izgradnja šest mini hidroelektrana.

Na zidu jednog lokala, neposredno pre skretanja za Studenicu, postavljen je mural na kome se u skladnoj celini stapaju motivi reke, flore i faune sliva reke Studenice, zajedno sa vilom iza čijeg lika stoji lokalna priča iz zaseoka Đakovo.

Tako je mural spoj ekoloških principa u težnji za očuvanjem jedinstvenog ekosistema studeničkog sliva (sa desne strane kompozicije dominira prizor sa mesta na kome se mala planinska reka Savošnica sa obronaka Čemerna uliva u Studenicu), ali i sinteza priče o stvarnoj sudbini jedne mlade devojke koja je prikazana kroz motive borovnica, zmije, cveća iz jedinstvenih dvorišta u brdskom zaseoku Đakovo i lokalnih interpretacija priče, dok na reku Studenicu referišu izdvojeni motivi vodenkosa, pastrmke, kornjače, čuvarkuće sa stena litica iznad reke, vilinkonjica i vrbe.

Mural je, sa puno pažnje oslikala Bojana Torlak, akademska slikarka iz Beograda.

Iz ove tri inicijative ističu da ovim muralom još jednom pozivaju upravu grada Kraljeva da usvoji moratorijum na mini hidroelektrane na teritoriji grada. One su zajednički uputile takvu inicijative pre više od mesec dana i još uvek nisu dobile odgovor na nju. Reke Kraljeva zaslužuju da slobodno teku i da u njima uživaju i sadašnje i generacije koje dolaze.