Nagrada za dve mlade Kraljevčanke

Na konkurs „Solidarnost nas spaja“ pristiglo je 211 likovnih radova iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština, a Milica Čairović i Aleksandra Simić su među 12 nagrađenih

Održano je svečano onlajn proglašenje pobednika  konkursa za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu. Milica Čairović, učenica Gimnazije i Aleksandra Simić, učenica Ekonomsko – trgovinske škole iz Kraljeva, jedne su od dobitnika nagrade okviru likovnog konkursa „Solidarnost nas spaja“ za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu. Na konkurs je pristiglo 211 likovnih radova iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština. Nagrađeno je 12 autora najboljih radova, kao i škola koja se posebno angažovala tokom trajanja konkursa. Sam konkurs je imao za cilj da podstakne srednjoškolce da slikovito prikažu svoj svet u godini pandemije, kao i način na koji oni doživljaju izazove koje su nove okolnosti postavile pred celo društvo.

Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije više od deset godina podržava ovo likovno takmičenje i na taj način motiviše mlade da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama. Takođe ih i podstiče da ispolje svoju kreativnost i nagrađuje talentovane učenike, kao i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

– Radovi koji su pristigli ove godine su na neki način posebniji, jer prikazuju koliko je nova stvarnost značajno promenila opšte prihvaćenu realnost i prioritete. Oni prikazuju razumevanje ovih promena i važnosti zajedničkog delovanja kako bismo zaštitili jedni druge čak i kada to znači žrtvovanje svakodnevne udobnosti, a posebno za mlade ljude čiji su životi i rutina najviše promenjeni tokom pandemije. Ono što je najvažnije jeste da se ovo razumevanje preslikalo na sve nivoe društva. Solidarnost među ljudima, među generacijama, među zemljama je suštinska vrednost Evropske unije – istakla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji na održanoj svečanoj onlajn dodeli nagrada.nagrađeni rad Milice Čairović – učenice Gimnazije

Nadam se, dodala je ona, da će nova godina da donese lepšu svakodnevicu, ali da će lekcije naučene ove godine trajati mnogo duže nego sama pandemija.

Ivana Đurić, načelnik odeljenja za komunikacije, Ministarstva za evropske integracije naglasila je da tema ovog konkursa je i ključna tema ove godine u pogledu odnosa Srbije i Evropske unije.

– Solidarnost je dvosmerni odnos pomaganja, razumevanja i saosećanja dve strane. Pandemija koja je pogodila čitav svet je upravo pokazala da solidarnost između ljudi, naroda i država postoji. Kada je reč o Srbiji i Evropskoj uniji, ta solidarnost je dobila novu dimenziju. jer smo dobili značajnu pomoć od država članica, ali smo i mi pomogli zemljama u okruženju kada im je ta pomoć bila neophodna. Učenici su ilustrovali, razumeli i prezentovali radove koji nam govore na jedan drugačiji i umetnički način situaciju u kojoj se svi nalazimo.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha, Kragujevac je dobila nagradu za najbolju školu zahvaljujući celokupnom angažovanju tokom trajanja konkursa.

naslovna fotografija: nagrađeni rad Aleksandre Simić, učenice Ekonomsko – trgovinske škole iz Kraljeva