Najugroženije ptice vodenih staništa su u toku Zapadne Morave

One su ugrožene zbog izgradnje auto-puta i menjanja desetina kilometara vodotoka, a iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju da se zaustavi lov ptica vodenih staništa kako bi se smanjilo širenje virusa ptičjeg gripa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) do 30. januara sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

– Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo obilaziti sva važna vodena staništa u zemlji i prebrojavati ptice. Naši terenski saradnici suočavaju se sa brojnim izazovima poput vremenskih uslova i pandemije korona virusa. Nažalost, priroda i ptice ugroženi su komunalnim i industrijskim zagađenjem voda, masovnim odlaganjem otpada uz obale i divljim šljunkarama koje uništavaju poslednja priobalna staništa uz velike reke. Da stvar bude gora, pojedini veliki ribnjaci, poznati kao izvanredno značajna staništa ptica, napušteni su i isušeni, dok se istovremeno brojačima ptica se ne dozvoljava obilazak nekih od aktivnih ribnjaka. Na kraju moramo da spomenemo i lov kao faktor ugrožavanja i stradanja ptica koji je sveprisutan, pa su lokacije na kojima se ne lovi na ptice vodenih staništa, ne puca i na kojima su bezbedne – izuzetno retke – kaže Marko Šćiban iz DZPPS.

On dodaje da će posebna pažnju ove godine biti posvećena obilasku toka Zapadne Morave, jer je to sada najugroženija reka u Srbiji – zbog izgradnje auto-puta i menjanja desetina kilometara vodotoka.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju da se zaustavi lov ptica vodenih staništa kako bi se smanjilo širenje virusa avijarne influence (ptičjeg gripa) i time doprinelo sprečavanju širenja opasne zaraze na stanovništvo, divlje ptice i domaću živinu.

Zimski popis ptica osnovno je oruđe za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete zimskom popisu ptica, dobrodošli ste. Pojedini lokalitete će se obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja, kao i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode, a za sve zainteresovane smo obezbedili elektronske priručnike za raspoznavanje ptica. U vezi svih detalja i uputstva pišite na adresu: iwc@pticesrbije.rs

Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na zdravlje i bezbednost – pojašnjava Šćiban.

Iako će sve aktivnosti biti na otvorenom, u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da koronavirus intenzivno cirkuliše na teritoriji Srbije i da je neophodno da, tokom trajanja akcije, učesnici popisa vode računa o poštovanju preventivnih mera Upozoravamo i na mogućnost pojave i širenja virusa ptičjeg gripa, stoga savetujemo svima da budu oprezni, izbegavaju kontakt sa pticama koje deluju bolesno i u slučaju pronalaska sumnjivih jedinki ptica obaveste nadležne veterinarske institute – poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.