“Ne smanjujte polaske za Čačak i iz Čačka!”

27. novembar 2020.

Građani Kraljeva koji svakodnevno putuju za Čačak i obratno, a među njima ima zaposlenih, studenata i đaka, ovih dana su zabrinuti jer su došli do saznanja da će novim redom vožnje biti ukinuto nekoliko polazaka i iz Kraljeva i iz Čačka

Novi red “Srbija voza” stupa na snagu 13. decembra.

Našoj redakciji su se obratili građani nezadovoljni što će, prema njihovim nezvaničnim informacijama, biti ukinut polazak iz Kraljeva u 12.35, jer kažu da upravo taj polazak koriste i zaposleni i učenici koji idu u drugu smenu. Oni su sredinom novembra poslali dopis nadležnima u “Srbija vozu” sa zahtevom da se ovaj polazak ne ukida. Portal KRUG je Medija centru AD “Srbija voz” postavio pitanje da li će polazak iz Kraljeva u 12.35 postojati i u novom voznom redu i objavićemo kad odgovor budemo dobili.

Međutim, naša sugrađanka i koleginica novinarka, meštanka Samaila Vesna Stepanović, koja godinama radi u Čačku, kaže da će, prema njenim saznanjima, problem biti još veći sa povratkom iz Čačka:

– Prema nacrtu voznog reda u koji sam imala uvid, između 14h i 19h neće biti nijednog polaska za Kraljevo. To znači da zaposleni kad završe prvu smenu do uveče neće imati voz ka Kraljevu. Godinama koristim železnički prevoz i uoči svake promene voznog reda strahujemo kakav će biti naredni, jer informacije dobijamo nezvaničnim kanalima. Kad stupi na snagu, mi putnici pišemo peticije, a u “Srbija vozu” nekad imaju sluha za naše potrebe, nekad ne. Ove godine red vožnje bio je najbolji do sada i ne znam zašto ga menjaju. Neko kaže da je malo putnika, ali zbog korone, ova godina ne može biti merilo, manje se radilo i manje išlo u školu – kaže nam Vesna Stepanović.

Na nečiji mogući komentar da građani verovatno mogu kombinovati železnički sa autobuskim saobraćajem između Kraljeva i Čačka, od naših sagovornika dobijamo odgovor da je železnički neuporedivo ne samo jeftiniji i udobniji, nego čak i brži! U dopisu koji je upućen nadležnima u “Srbija vozu” navodi se:

Autobuska karta u jednom smeru košta 300 dinara, i autobus putuje sat vremena i deset minuta. Đaci sa popustom plaćaju železnički prevoz za sedam dana povratnu kartu 550 dinara i voz putuje 40 minuta. Zato smo mi roditelji zabrinuti što ćemo u ovim teškim vremenima morati da plaćamo devet puta skuplju autobusku kartu. Apelujemo na vas ovim pismom da imate razumevanja za nas, roditelje koji i ovako jedva uspevamo da izdržavamo našu decu koja se školuju u drugom gradu”.

I naša sagovornica Vesna Stepanović izvodi svoju računicu:

– Karta u jednom smeru iz Čačka do Samaila je 180 dinara autobusom, a samo 85 dinara vozom, pa vidite kolika je to razlika! Putuju i moji sinovi, pa onih meseci kad je rađen vijadukt i nije bilo železničkog prevoza, mi smo bili u finansijskom kolapsu plaćajući autobuske karte. Osim toga, putovanje vozom je kraće i udobnije, toplo je i čisto.

Ovim argumentima mogli bismo da dodamo da je i zdravstveno bezbednije, jer u vozu ima mnogo više mesta i nema tiskanja, što je u ovo doba korone od neprocenjivog značaja. Nadamo se da će “Srbija voz” imati sluha za svoje putnike na relaciji Kraljevo – Čačak i obratno, a naknadno ćemo objaviti kada iz ovog preduzeća stigne odgovor o novom voznom redu.

R. Vesković