Nevena – zlatna mlada kraljica sa Ibra

O iskustvima sa Evropskog prvenstva, na kojem je sa saigračicama osvojila zlato, ali i o ostalim planovima, pre svega opripremama za Olimpjske igre u Tokiju, govori Nevena Jovanović, zlatna mlada košarkašica kojom se Kraljevo ponosi

Srpske košarkašice su već nekoliko dana u žiži javnosti. Kako i ne bi kad su postale prvaci Evrope. Posle dočeka na balkonu u Beogradu i još nekih, za ovu priliku, bitnih formalnosti uputile su se u svoje gradove. U Kraljevo je stigla Nevena Jovanović, devojka kojom se ponosi grad na Ibru. Po drugi put je sa svojim saigračima donela svojoj zemlji najsjajnije odličje. A put do konačnog slavlja počeo je pripremama i napornim treningom

Dve nedelje ostale su za nama sa napornim treningom koji se na kraju i isplatio. Dostigli smo vrhunac forme baš kada je bilo najpotrebnije za sam finiš prvenstva. Imale smo dve teške utakmice u grupi. Tu, pre svega, mislim na Grčku ali je u eliminacijama proradila na najbolji način naša već prepoznatljiva igra.

Koji protivnik je bio najneugodniji ?

Španija je bila najteži rival u samjo završnici. Igralo se na njihovom terenu, ali mi smo imali veliku želju da im vratimo sve dugove. Sećate se da su nas izbacili u Beogradu i uvek nam bili prepreka na takmičenjima. Na sreću, uspele smo ovom pobedom sve da im vratimo.

 Za reprezentaciju Francuske postali ste prava noćna mora.

Pobedili smo ih oba puta u finalima Evropskih prvenstava 2015. u Turskoj i sada, u Valensiji. Savladali smo ih i na Olimpijadi u Riju u borbi za bronzanu medalju. Ovaj poslednji duel je nakako bio najmanje stresan, i za nas na terenu, i za navijače...

KARIJERA

Igrala sam u Mađarskoj, zatim u Turskoj, u Francuskoj, Poljskoj,  pa je sada usledio povratak u Mađarsku… Ako me pitate gde mi je bilo najlepše, reći ću – u Francuskoj. Tamo smo osvojili titulu, bilo je lepo društvo i imali smo uzajamno poštovanje i ljubav.

Sada slede pripreme za Olimpijske igre u Tokiju?

Sada smo u punoj snazi i formi. Polako se oslobađamo umora. Meni je ovde u našoj kući u dvorištu sa puno cveća – prelepo. Naša selektorka Marina je pripremila plan i program, a kada to ona sačini, neće sigurno biti problema.

Grupa u Japanu nije baš laka.

Sa nama u grupi su Španija, Južna Koreja i Kanada. Sa Korejom nismo igrali poslednjih pet šest godina, Španija je stari rival, a Kanada slovi za solidnu ekipu, ima specifičnu igru. Znam, jer su mi o tome pričale moje saigračice sa kojima sam igrala u Francuskoj.

Šta posle Olimpijskih igara?

Posle Olimpijskih igara će, valjda, uslediti pravi odmor. Potpisala sam ugovor sa mađarskim Šofronom, nemam baš puno slobodnih dan,a ali pregovaraćemo, biće dogovora.

JAČA OD POVREDE

Imala sam u martu povredu leđa, jake bolove i kraći boravak u bolnici. Bila sam jako nesrećna zbog toga i nisam verovala da ću se oporaviti. Jaka volja je, ipak, učinila svoje. Oporavak je bio uspešan na moje, zadovoljstvo moje porodice i, naravno, ekipe..

Tako govori Nevena, devojka sa velikim srcem. Zasluženo se, kao njene koleginice iz ekipe, odmara u svom mestu Metikoši, u prelepom dvorištu u kome dominira nekoliko vrsta cveća, ali i koš kraj kojeg svakodnevnio izvode bravure neki novi klinci. Isto onako kako je to činila pre više od dve decenije plavokosa devojčica Nevena.

*Ovaj medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

*Ovaj projekat finansijski je podržala Evropska unija