„Nevidljiva družba“ – roman u jednoj rečenici, bez tačke na kraju

Kada nas preplavi užas svesti da su najlepši dani našeg života zauvek prošli, neophodno je odvažno im reći – zbogom…”, reči su kojima pojedini kritičari vide najnoviji roman Muharema Bazdulja

Najnoviji roman Muharema Bazdulja „Nevidljiva družba”, koji je ove godine objavila izdavačka kuća Laguna iz Beograda predstavljen je građanima Kraljeva i dvorištu Francuske kuće.

Promocija romana bila je samo povod za razgovor na različite teme kojima se Bazdulj uspešno bavi decenijama. Bilo je reči o njegovom dosadašnjem literarnom opusu, prevođenju, muzici, filmu, književnim preporukama, druženju sa nobelovcima Olgom Tokarčuk i Peterom Handkeom, stanju na domaćoj i regionalnoj književnoj sceni.

„Nevidljiva družba” je roman napisan u jednoj rečenici, koja se proteže na 140 stranica, bez tačke na kraju. Uzore je Bazdulj našao u delima Tomasa Bernharda, Ive Andrića, Žozea Saramaga, pesništvu Konstantina Kavafija, sintaksi Miloša Crnjanskog, beskrajnim Šeherzadinim pripovedanjima i Askinom očaravajućom igrom.

foto KC Ribnica

Odavno sam imao ideju da napišem roman u jednoj jedinoj rečenici, pa još nedovršenoj. Ipak, dugo se nisam usuđivao da počnem, jer sam znao da mi za to treba jaka koncentracija, da će to biti roman koji ću pisati relativno kratko, ali intenzivno, svakodnevno, po više sati. Mislio sam da ću to raditi na nekoj književnoj rezidenciji. Uslovi su se, međutim, stvorili usred Beograda, sa početkom epidemije kovida 19, naročito u vreme onog prvog, najžešćeg, lokdauna – pojasnio je autor romana.

Kada nas preplavi užas svesti da su najlepši dani našeg života zauvek prošli, neophodno je odvažno im reći – zbogom. I završiti celu stvar dostojanstveno, bez nade i drugih zala“ (Vladimir Tabašević), samo je jedna od kritika ovog romana.

Muharem Bazdulj je rođen u Travniku, u kojem je, kako sam kaže, živeo osamnaest godina, da bi prešao u Sarajevo, u kojem je živeo osamnaest godina, da bi 2012. godine prešao u Beograd. Bazdulj je do sada objavio nekoliko romana, zbirki pripovedaka i nekoliko knjiga iz oblasti publicistike. Bavi se prevodilaštvom i novinarskim poslom, a trenutno je zaposlen na Radio televiziji Srbije.

izvor: KC “Ribnica” Kraljevo