Nikola Jovanović, trener „malenih“: „Naše ambicije su najviši ciljevi u oba takmičenja”

Prvi trener ŽKK Kraljevo govorio je za Krug o osvrtu na prethodnu i o planovima za predstojeću sezonu

Ženski košarkaški klub Kraljevo minulu sezonu okončao je zauzevši drugo mesto u prvenstvu države. Kraljevčanke su, uz minimalne oscilacije u igri, uspele da se plasiraju na fajnal- for kao drugoplasirane na tabeli. Bez greške su odigrale polufinalni dvomeč sa beogradskim Art basketom, da bi u finalu sa Crvenom zvezdom publici priredile jedan od najdramatičnijih okršaja u borbi za titulu u poslednje dve decenije.

Tako se, osvojenom Kupu Srbije od pre tri godine, pridružila i vicešampionska titula, na mestu najznačajnijih dometa u istoriji kraljevačke košarke.

Dug i trnovit put, od potajnog favorita do ekipe kojoj su dva napada nedostajala da Crvenoj zvezdi posle pet godina preuzme titulu šampiona države, kraljevački tim je prešao vođen „dirigentskom palicom” stratega Nikole Jovanovića.

Ne kriju kraljevački ljubitelji igre pod obručima zadovoljstvo što je Nikola njihov sugrađanin, ali i izdanak njihove košarkaške škole i što, u pokušaju da sastave šampionsku ekipu, iz uprave grada kraj Ibra, nisu morali da posežu sa trenerima iz drugih delova Srbije.

Igračku karijeru Nikola Jovanović započeo je u kraljevačkoj Slogi u kojoj je prošao kroz kadetske kategorije i stekao prva košarkaška znanja. Brzo se okreće trenerskom poslu i 2011. godine započinje svoj razvojni trenerski put. U svom matičnom klubu trenira mlađe i starije pionire da bi potom zauzeo poziciju pomoćnog trenera prvog tima Sloge. Godine 2018. prvi put seda za „kormilo” Ženskog košarkaškog tima Kraljevo. Popularne „malene” tada uspevaju da izbore plasman u završnicu Kupa i Prve lige Srbije. Profesionalni ugovor ga potom odvodi put Kine gde obavlja posao profesora košarke, a po povratku u rodni grad 2022. godine još jednom preuzima ŽKK Kraljevo i u sjajnoj atmosferi popularne „kutije šibica” ispisuje novu istoriju kraljevačke košarke.

O protekloj, ali i planovima za buduću sezonu, razgovaramo sa Kraljevčaninom, trenerom ŽKK Kraljeva Nikolom Gacom Jovanovićem.

Ekipi ste pristupili pred početak minule sezone nasledivši neselektovan tim. U relativno kratkom vremenskom periodu trebalo je sastaviti ekipu, dovesti nove igračice i sprovesti pripreme. Sa kakvim ste se sve izazovima sretali u tom periodu s obzirom da ni tada niste krili visoke ambicije?

Od igračica koje su činile startnu petorku u prethodnoj sezoni na raspolaganju smo imali jedino kapitensku Draganu Gobeljić. Trebalo je sastaviti gotovo čitav tim sa izuzetkom nekoliko juniorki na koje smo uvek računali kada je u pitanju formiranje prve postave. Imali smo sreće da je postupak potpisivanja novih ugovora okončan u predviđenom roku i da se sa kondicionim i taktičkim priprema moglo pristupiti na vreme. Ovo je vrlo važno, jer ekipe koje zakažu u ovom segmentu stvaranja tima, kasnije nemaju vremena za popravni.

Početak sezone donosi i brojne poteškoće koji se na polovini prvenstva uvećavaju. Kadrovski problemi usled otkaza i povreda nisu omele ekipu u jesenjem delu takmičenja, ipak, početkom druge polusezone, sve pomenuto se polako počelo odražavati i na rezultate. Kako sada gledate na taj period?

Pred početak prvenstva nas je napustila jedna Amerikanka koja je nakon par dana u Kraljevu procenila da se neće uklopiti u novu sredinu i tako odlučila da napusti klub. Već nakon par utakmica, usled porodičnih problema, napustila nas je i Beloruskinja Svetlana Kudrašova koja je bila važna karika u organizaciji igre. Tada je teret na poziciji ,,jedan” neočekivano pao na novopridošlu juniorki Dariu Nestorov koja je, uprkos mladosti i nedovoljnom iskustvu, praktično iznela ostatak polusezone. Potom je usledio odlazak Tare Biočanin na centarskoj poziciji a početkom drugog dela prvenstva povrede su omele Tamaru Rajić ali i Ivanu Brajković i Minulu Mehović. Dolaskom Amerikanke Džad Edvards u drugoj polusezoni uspeli smo da rasteretimo mladu Dariu i dobijemo odličnu igračicu na poziciji pleja.

U tom periodu nastupila je blaga igračka kriza koja je donela i prve poraze od direktnih konkurenata za titulu. Kako je prvenstvo odmicalo, povrede su uspevale da se zaleče, pa je pred početak plej- ofa, ekipa ponovo bila u punom sastavu. Imali smo i tu nesreću da nam se u prvoj polufinalnoj utakmici povredi kapitenka, koje je ipak uspela da se delimično oporavi do direktne borbe za titulu i finala sa „Crvenom zvezdom”.

foto Osmeh Nenad Jerotijević

Nije prošla neprimećena činjenica da je ekipu krasio mali broj igračica iz Kraljeva. Kada ih je i bilo u startnih dvanaest uvek su ekipi stidljivo pristupale iz kategorije juniorki a u prvoj petorci bi se eventualno nalazile nakon postupka rešavanja ozbiljnih kadrovskih problema proisteklih usled povreda nosioca igre. Da li je realno da se ovo stanje u budućnosti promeni kada bi i kraljevačka publika dobila priliku da na parketu gleda veći broj svojih sugrađanki?

Jedini način da u timu dobijemo veći broj Kraljevčanki je da ih postepeno uvodimo iz mlađih kategorija. Taj proces je već započeo i u njemu treba biti jako obazriv. Preveliki angažman mladih igračica u seniorskoj selekciji se može negativno odraziti na njihove igračke potencijale. U tom postupku, ako se ne vodi dovoljno računa, one mogu da „izgore”, kako se to najčešće opisuje neformalnim sportskim rečnikom. To je dobro poznat fenomen u postupku prelaska mladih sportista iz jedne starosne kategorije u drugu. Svakako će biti više igračica iz Kraljeva u našem timu ali je za to preko potrebno strpljenje uz neizostavan rad i zalaganje, kako njih tako i članova stručnog štaba.

Krajem sezone iz Uprave kluba su najavili obnovu ugovora sa domaćim igračicama i poteškoće oko novih ugovora sa dve Amerikanke. Da li se na tom polju nešto promenilo u međuvremenu i kako će se rešiti problem pozicije „jedan” i „dva” u slučaju odlaska Edvards i Izli?

Amerikanke će definitivno otići a sve rečeno kada su igračice iz Srbije u pitanju i dalje stoji. U nastupajućem periodu probaćemo postojeći problem da rešimo angažovanjem domaćih igračica, s obzirom da uvek kada posegnemo za pojačanjima iz inostranstva, a pogotovu kada su u pitanju Sjedinjene Države, dolazi do velikog jaza između onoga na šta su one navikle u svojoj domovini i onoga što zateknu kod nas, ne misleći toliko na uslove za rad koliko na navike, način života i kulturološke razlike koje su u nekim situacijama teško premostive.

Sada vas, kao drugoplasirane u prvenstvu, očekuje i međunarodno takmičenje – Evrokup, menja li to sada vaše planove u pripremi za narednu sezonu s obzirom da je za ekipu Kraljeva učešće u evropskim takmičenjima sigurno jedna velika nepoznanica?

Od Evrokupa smo, nažalost ,morali da odustanemo. Razlozi su dvojaki. Delimično sam o tome već govorio. U postupku uvođenja juniorki u seniorski tim, učestvovanje u jednom međunarodnom takmičenju, uz sve što taj poduhvat prati, mogao bi po njih biti poguban. Takođe, treba imati u vidu da u drugoj polusezoni uzimamo učešće i u Kupu Srbije i u nekom gustom igračkom rasporedu teško da bi mogli organizovati više od tri treninga nedeljno. To bi bio nenadoknadiv gubitak za igračice u razvoju. Drugi razlog je finansijske prirode. Naš budžet je, ipak, premali da bi smo mogli komotno da se osećamo u nekom evropskom takmičenju.

Možemo li za kraj dati neke prognoze sa sledeću sezonu kada su dometi tima u pitanju.

Stojim iza reči izgovorenih i prošle godine. Naše ambicije su najviši ciljevi u oba domaća takmičenja.

     Razgovarao Aleksandar Raković

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta „Lokal pres Lab 2.0” koji  je razvijen i podržan od strane programa „Medijski inkubator za Zapadni Balkan“ Free Press Unlimited, koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije