#NisiSama nije samo hešteg – tu smo i mi da rušimo zablude (VIDEO)

Volela bih da mi je neko rekao “ti to možeš i, kada ti se ukaže prilika, nemoj da misliš da nisi dovoljno vredna”. Volela bih da mlade žene preduzmu korake onog trenutka kada im se ukaže šansa, odgovara Jovana Netković na pitanje šta bi volela da je čula dok je bila srednjoškolka u Kraljevu

Jovana je komunikološkinja i koordinatorka za medije u BeFemu – Feminističkom kulturnom centru. Poreklom je iz Kraljeva i za sebe kaže da je feministkinja iz Naselja Moše Pijade.

Uvek je vreme za jedan hladan tuš kada se zablude o nekome ili nečemu pregreju, a sve govori da baš ovih dana (a tako je uvek) ženama stvarno nije lako u Srbiji. Umesto da ih saslušamo, podržimo ili makar ne osuđujemo, mi ama baš sve suprotno. A zašto? Ima tu mnogo problema, a nerazumevanje feminizma i njegovih ideja, jedan je od problema koji ćemo probati da rešimo.

Biro jednakost – foto Nada Kostić

Svako ima prostor da daje svoje mišljenje u doba interneta, ali je jako važno da se vratimo na ona dva klika na guglu i vidimo zapravo o čemu se radi – početak je dekonstrukcije koju pokrećem sa Jovanom. Šta dekonstruišemo? Sve opasne i krajnje nepravedne zablude ove reči na „f“, nekima tako strašne i strane.

Ne brini ako si među njima, sledi puno odgovora.

Jovana dodaje da je za nju svaka osoba koja nije za vrednosti feminizma – čudna osoba.

Zašto bi neko bio protiv toga da se žene školuju, da same biraju da li će se i za koga udati, da imaju imovinu i da li će se zapošljavati? E, to je sve feminizam.

A feminizam je još što-šta: priča o nedavnoj gnusnoj Telegram grupi, propagandi koja feministkinje opisuje kao „lezbejke koje neće imati decu“, ko štiti porodicu, šta je Biro jednakost i zašto nam je nasušno potreban, zašto treba da znaš kako da čitaš stvari na internetu, što je u redu biti kuvarica, ali ne i sociološkinja…

i za kraj snažne poruke podrške i solidarnosti za mlade devojke i momke, naročito one koji žive u malim sredinama.

Naslovna fotografija: Teodora Milovanović

Razgovarao: Lazar Simić

*Medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

O svemu tome možeš da čuješ u ovom videu:

*Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije