Novi uspeh dečjeg ansambla SKC „Stefan Nemanja”

Mladi Kraljevčani osvojili su prvo mesto na 15. Republičkom takmicenju dečjih folklornih ansambala Srbije u Batočini

Petnaesto po redu Republičko takmičenje dečjih folklornih ansambala Srbije, čiji je organizator Centralni savez amatera u kulturi Srbije – krovna organizacija amaterskog stvaralastva u našoj zemlji, održano je u Batočini..

Na ovogodišnjem takmicčnju poredstavilo se 16 dečjih ansambala iz Srbije koji su se za učešće na završnoj smotri izborili kroz okružna takmicenja, a predstavnik Raškog okruga je i ove godine bio stariji dečji ansambl SKC „Stefan Nemanja” – KUD „Železničar” iz Kraljeva.

Stručni žiri u kojem su bili Bogdanka Djuric- istoričarka umetnosti i nekadašnja direktorka nacionalnog ansambla „Kolo”, mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog – glavni i odgovorni urednik muzicke produkcije Radio Beograda i dr Mirjana Menkovic ,muzejski saradnik  Etnografskog muzeja u Beogradu. 

Izuzetno kvalitetan nastup dečje grupe SKC „Stefan Nemanja” iz Kraljeva nagradili su Zlatnom plaketom Saveza amatera,  najvrednijim  priznanjem  koje kulturno umetnička društva mogu dobiti za kvalitetan rad sa decom i mladima na polju očuvanja narodne tradicije – kaže Dragoljub Milosavljevi. Direktor i umetnički rukovodilac SKC „Srefan Nemanja“.

On dodaje da je ovo samo još jedno u nizu najvećih priznanja sa Republičkih takmičenja koje dečji ansambli ovog društva u kontinuiteti dobijaju u poslednjih 12 godina, tako da u svojoj riznici imaju 6 zlatnih,4. srebrne i 2. bronzane plakete Saveza amatera.

Nažalost, pored svih uspeha koje nižemo i pored pet realizovanih projekata podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja u protekle tri godine, još uvek se nismo izborili za status kakav smatramo da zaslžzujemo i na nivou Grada Kraljeva. U ovoj godini smo u dodeli sredstava zauzeli sramno mesto ispod seoskih kulturno umetnickih drustava, što nas nije oslabilo, već nas je učinilo još jačim u ostvarenju naših ciljeva za kvalitetno predstavljanje društva i našeg grada – poručuje Milosavljević..