Novi vlasnik Mataruške i Bogutovačke banje najavljuje obnovu banjskih objekata i prve goste za tri meseca!

Za kupovinu dve banje bila je zainteresovana i firma „Prvi maj” iz Čačka, ali pravog licitiranja nije bilo, pa ni ponude od potencijalnih kupaca za više od početnih 216,5 miliona dinara

Posle nekoliko pokušaja privatizacije i pet godina stečajnog statusa prodata je imovina bivšeg prirodnog lečilišta kome su pripadali zdravstveni i turistički objekti Mataruške i Bogutovačke banje. Novi vlasnik je porodična firma „FMO Ekonom” iz Ušća na Ibru, na čijem je čelu direktor Dejan Antonijević, piše „Politika“. Imovina ovih banja prodata je za 216,5 miliona dinara, tj. za oko 1,8 miliona evra, što je bila početna cena. Javno nadmetanje obavljeno je 12. maja, a za kupovinu je bila zainteresovana i firma“,Prvi maj” iz Čačka. Međutim, pravog licitiranja nije bilo, pa ni ponude od potencijalnih kupaca u smislu više od pomenute cene.

Tako je za prvobitno ponuđen iznos novca novi vlasnik kupio dva hotela od po dve stotine ležajeva, a to su „Termal” u Mataruškoj i „Mineral” u Bogutovačkoj Banji, tri restorana, poznatu poslastičarnicu „Kapica”, tri vile, objekte banjskih kupatila… i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara. Od ovog novca biće namireni dugovi državi, poveriocima, a i za isplatu zaostalih zarada bivših radnika, njih 89 koji su posredstvom suda tražili neisplaćene plate od oktobra 2012. do jula 2015. godine

Ko je novi vlasnik kapitala banja u blizini Kraljeva? Reč je o porodici Antonijević iz studeničkog kraja, pedesetak kilometara od Kraljeva koja je 2013. godine, takođe iz stečaja, kupila firmu „Ekonom” iz Ušća na Ibru. Posrnulog proizvođača metalne galanterije, ormana za arhive, polica za skladišta i druge opreme od metala podigli su na nivo jednog od najvećih izvoznika u ovom kraju. Skoro stopostotni obim prizvodnje, a reč je o 40 šlepera njihovih proizvoda svagog meseca se izvozi, ponajviše u Nemačku. Posle pet godina stečajnog katanca tu sada radi 90 radnika.

Mi smo kapital Mataruške i Bogutovačke banje kupili od prošlogodišnje dobiti koja je iznosila oko četiri miliona evra. I, naravno, planiramo početno ulaganje od oko dva miliona evra kako bi, najpre, obnovili hotele i lečilišta i za tri meseca primili prve goste. Namera nam je i da kasnije ulažemo u gradnju novih smeštajnih kapaciteta visoke kategorije, za domaće i inostrane goste koji zahtevaju i mogu da plate takav nivo lečilisnih i turističkih usluga. Uglavnom, nadamo se brzom procvatu ovih nekada odlično posećenih banja – rekao je za „Politiku” Radiela Erac, finansijski direktor „FMO Ekonom” iz Ušća na Ibru.

Pored novog vlasnika, oživljavanju ovih banja, tj. kraju višegodišnjeg sumornog ambijenta, zaključanih hotela i lečilišta, praznih parkova…  nadaju se i meštani i njihovi stari, a i novi gosti.

Miroljub Dugalić

izvor: “Politika”

6 komentara za naslov “Novi vlasnik Mataruške i Bogutovačke banje najavljuje obnovu banjskih objekata i prve goste za tri meseca!

 1. Najzad, da se zaustavi uništenje dva posebna lečilišta i turistička mesta. Lepo je što je novi vlasnik čovek ovih prostora. Želim mu puno uspeha u radu. Svima nama iz ovog kraja je dolina vekova – Ibarska klisura, Studenica, Žiča, Maglič itd. u srcu.

 2. Konačno !

  Ovo je bio veliki zaostali “problem” i predmet više pokušaja privatizacije, merkanja i cenkanja raznih belosvetskih … koji su u nekom ranijem periodu pokušavali da je dobiju na obećanja o investicijama i svoje strano poreklo ,a koji realno , nisu imali ni za garanciju pre licitacije …

  Sve čestitke , i puno sreće novim vlasnicima!

  Dodatna radost i nešto što više nego bilo šta drugo ,uliva poverenje u dobre namere novih vlasnika, je upravo njihovo poreklo . Ono nije strano ,već na ponos svih BAŠ domaće , lokalno , pa će briga o ova dva nekadašnja bisera banjskog turizma , biti ogledalo naših lokalnih sposobnosti da od babe napravimo devojku za primer i ne damo strancima da nam leče našu banju .

  Srećan sam i iskren u lepim željama ali i ponosan kao retko pre …

 3. kSvaka čast novom vlasniku,oživeće i obnoviće naše divne banje i uneće život i radost u nasim banjama,biće prelepo šetati i uzivati u blagodatima banja,biće sve lepo i veselo u banjama,kao što je nekada bilo.Nekadacsu banje bile ponos nasega kraja,prelepa duga setalista,uredjeni parkovi i graja decice se čula na ulicama i parkovima,mladi su šetali banjama i malo stariji,svi su uživali i bili srećni.Nadam se da će i sada sve biti kao nekada lepo i živahno,radosno i veselo.Čestitam mom zemljaku iz Ušća na kupljenim nekretninama i želim da ima mnogo uspeha u poslu.Neka je sa srećom .

 4. Sve pohvale za novog kupca banje. Nadam se da ce i on i banja imati koristi.

  1. Sjajna vest! Da Banja povrati svoj nekadašnji sjaj?

   1. Svaka čast novom vlasniku.Samo napred dragi nas komisija.Srecni smo sto je od nase gore list kupio.Srrcnooooo.

Comments are closed.