O vodostaju Ibra i eventualnoj nadoknadi štete zbog poplava (VIDEO)

Juče je Ibar imao blagi porast, a onda i stagnaciju vodostaja na mernim stanicama u Raški, Ušću, na lokaciji Lakat, u Mataruškoj Banji i Kraljevu:

Taj vodostaj nije bio ni blizu vodostaja Ibra 20. na 21. januar kada je reka napravila probleme. U proseku, od Raške do Kraljeva vodostaj je sada niži za 100 do 110 centimetara. U Raški je vodostaj niži čak za 140 cm nego što je bio prošlog petka. Danas je suvo i prohladno, bez padavina, što će doprineti da se vodostaj spusti još niže i stvoriće uslove, ako dođe do naglog topljenja snega ili padavina da reke mogu da prihvate te količine vode – kaže za portal Krug Radoica Kočović koji je kao član Gradskog veća resorno zadužen za vanredne situacije.

On dodaje da vodostaj Ibra nije bio ovoliki još od 1979. godine:

Naravno da su reke zbog visokog vodostaja napravile dosta štete. Konkretno, Ibar je dovukao sa sobom velike količine smeća. Gradski Štab za vanredne situacije je uvek u pripravnosti. Uz anagažovanje radnika javnih komunalnih preduzeća uspeli smo da očistimo ulice koje su posle poplava u petak bile pod vodom i muljem. Uspeli smo da operemo, očistimo i dezinfikujemo desni deo šetališta na Ibru. Na levoj strani je vodostaj još visok kod „Starog Jasena“, ali i to će, čim se stvore uslovi, biti dezinfikovano i očišćeno, tako da građani mogu da te šetalište kao što su to radili i pre.

Pogledajte VIDEO:

Na pitanje da li je bilo poplavljenih domaćinstava, Kočović kaže da su poplavljeni najčešće bili ekonomski objekti:

Bilo je manjeg prodora vode u pojedine prostorije u objektima za stanovanje, ali vatrogasci-spasioci su zaista i ovog puta pokazali veliku spremnost da reaguju u takvim situacijama. Oni su tamo gde je voda bila prodrla, prethodna dva dana i danas imali intervencije crpljenja vode. Period je sada malo nezgodan da se to suši, ali pokušaćemo da pomognemo tim ljudima da sve vrate u prvobitno stanje.

Što se tiče procene štete, kaže Kočović, ukoliko bude mogućnosti da se, prema pozitivnim propisima, šteta građanima nadoknadi, to će pravovremeno biti objavljeno.

Imamo sve podatke i registrovane slučajeve o tome gde je bilo štete. Veliki broj poplavljenih poljoprivrednih parcela je u neposrednoj blizini Ibra, ali u ovom periodu na njima nije bilo poljoprivrednih kultura, pa se možda može samo govoriti samo o šteti odnošenja smeća tamo gde se zadržalo, što je stari problem kada se podigne vodostaj reka, ali sa obzirom da nije bilo kultura ne može se govoriti o nekoj preteranoj materijalnoj šteti na tim poljoprivrednim parcelama – zaključuje Kočović.

       M. M. D.

*naslovna fotografija: Ibar u Kraljevu – 20. januar 2023.