Obeležen Dan sećanja u Kraljevu: Svakog dana treba da se sećamo branilaca otadžbine (VIDEO)

Porodice poginulih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991-1999. godine i predstavnici državnih i društvenih struktura danas su odali počast braniocima  otadžbine

            Dobro je što je 2005. godine na Trgu Jovana Sarića podignut Spomenik Kraljevčanima izginulim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine. Dobro je da imamo gde da se okupimo, odamo poštu poginulima i da se bar na trenutak setimo, jer toliko smo skloni kolektivnom zaboravu. Da se setimo ratova i žrtava palih na tlu Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije, možda i neke lekcije da shvatimo.

            Na Spomenik borcima poginulim u ratovima 1991-1999. godine vence su položli predstavnici udruženja porodica poginulih, udruženja učesnika ratova, zatim grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, Vojske Srbije i MUP-a. Nakon kraćeg prigodnog umetničkog programa sveštenici Eparhije žičke su služili parastos.

Pogledajte VIDEO reportažu sa obeležavanja još jedne tužne godišnjice:

U ime grada Kraljeva govorio je gradonačelnik Predrag Terzić:

            – Do pre nekoliko godina govorilo se o NATO kampanji ili intervenciji na SRJ, izbegavale su se prave reči za zločin koji je počinjen nad srpskim narodom. Bombardovanje nije bilo borba NATO alijanse protiv Vojske Srbije, već neravnopravna borba protiv svih građana Srbije. U njoj nisu stradala samo vojna lica, već i civili i deca. Zato  treba da se sećamo žrtava i da ne zaboravimo šta smo kao narod i država izgubili: koliko ljudskih žrtava, koliko je uništeno mostova, puteva, pruga fabrika… i koliko nam je godina bilo potrebno da to obnovimo.

            Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Vojislav Vukašinović kaže da su i posle 23 godine emocije jake:

            – Sećamo se naših besmrtnih heroja, svih onih koji su stradali u zlikovačkom napadu NATO paka. I svakog dana treba da se klanjamo herojima koji su branili našu državu i suprotstavili se zlikovcima. Mi smo brojno mali narod, ali sa velikim srcem, koji je uspeo da zaustavi i kopneni proboj zlikovaca iz NATO pakta.

            Na obeležavanje tužne godišnjice NATO bombardovanja SRJ dolaze i oni koji su u međuvremenu silom prilika postajali Kraljevčani. Mnogi od njih svojim poginulima ne mogu ni na grob da odu. Jedna od njih je i Jelena Rajković iz Kosova Polja, predsednica Udruženja porodica poginulih boraca. Jelena je 1999. godine ostala bez oca:

            – Imao je 47 godina, bio je nastavnik matematike u osnovnoj školi, nije žalio svoj život, zbog čega se mi i danas ponosimo. Nismo došli odmah posle povlačenja naše vojske, ostali smo još godinu dana, pokušali dole da živimo, a zapravo i nadalje proživljavali rat i tek onda smo došli u Kraljevo. Otac je stalno u našim srcima, naročito 24. marta i 25. maja, to je dan kada je poginuo. Tada odemo u crkvu da zapalimo sveću pošto ne možemo da odemo dole, nije bezbedno da se ode na groblje u Kosovu Polju.

            Udruženje koje vodi Jelena rajković ima više od 200 članova porodica poginulih boraca, i to 38 boraca iz Kraljeva i 23 sa Kosova i Metohije:

            – Naše udruženje je rešilo dosta socijalnih problema svojih članova, a sada je najveći zapošljavanje, kao i drugim građanima. Stalno se priča o tome da imamo prvenstvo pri zapošljavanju, ali uvek bude samo moralna priča, ali ne i delo. 

Na pitanje da li je posle više od 20 godina za nju Kosovo i Metohija zaboravljena priča iz detinjstva, Jelena kaže:

            – Nikako zaboravljena! Mi smo deo Kosova i Kosovo je deo nas, ako ikada bude moguće, vratićemo se – sa nadom završava Jelena Rajković.

            Dan sećanja na branioce otadžbine u Kraljevu je obeležen i u kasarni „Jovo Kursula“ u Jarčujku, gde su pripadnici Vojske Srbije odali počast i položili vence na spomenik poginulima iz 252. oklopne brigade.

R.Vesković