Oktobar u kraljevačkoj biblioteci: Žički sabor bibliotekara, Dečja nedelja, dodela nagrade „Zlatno slovo Dejana Vukićevića“

Programe koji građane Kraljeva očekuju u prvoj nedelji oktobra na konferenciji za novinare najavili su Jasminka Marković, direktorka kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“, Katarina Jablanović, koja rukovodi projektom „Žički sabor bibliotekara” i Ivana Đikić, bibliotekarka Dečjeg odeljenja.

Na konferenciji za novinare najavljeni su Žički sabor bibliotekara 2023, Kraljevdanska beseda, programi povodom obeležavanja Dečje nedelje, a saopšteno je i ime laureata novoustanovljene Nagrade „Zlatno slovo Dejana Vukićevića”.

Nagrada „Zlatno slovo Dejana Vukićevića” ustanovljena je za najbolju izložbu u bibliotečko-informacionoj delatnosti realizovanu u prethodnih godinu dana. Priznanje se sastoji od zlatnog medaljona i knjige dr Dejana Vukićevića „Non imprimatur: cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu”, koja je dar porodice Vukićević.

Žiri je radio u sastavu Gordana Đilas, diplomirana bibliotekarka savetnica iz Biblioteke Matice srpske, Dragana Milunović, diplomirana bibliotekarka savetnica iz Narodne biblioteke Srbije, Nataša Antonijević, Emilija Milovanović, diplomirane bibliotekarke savetnice i Katarina Jablanović, viša diplomirana bibliotekarka kraljevačke biblioteke.

Većinom glasova žiri je odlučio da nagrada bude dodeljena Oliveri Nedeljković, bibliotekarki savetnici  za izložbu „Srpska poezija 20. veka u fondovima Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis’”.

Ono što izložbu čini autentičnom jeste multimedijalnost i raznovrsnost građe, odabrane iz bogatih fondova Biblioteke i, za ovu priliku, dobijene od darodavaca. (…) Na ovaj način izložba služi na čast našoj kulturi i pravo je osveženje u načinu prezentacije bibliotečke građe,  između ostalog stoji u obrazloženju žirija – istakla je Jasminka Marković, direktorka kraljevačke biblioteke.

Ona je podsetila i na tradicionalnu Kraljevdansku besedu, koja će biti upriličena u petak, 6. oktobra u 12 časova. Besednik će biti dr Srđan Pirivatrić, istoričar u Vizantološkom institutu SANU, a u umetničkom programu nastupiće Crkveni hor „Sveti Sava” iz Kraljeva, pod upravom dirigentkinje Dragane Đokić.

Ivana Đikić je istakla da povodom Dečje nedelja Biblioteka ogranizuje brojne programe i radionice za najmlađe sugrađane. Nedelju otvara projekcija animiranog filma „Mala priča o velikoj Žiči”, koji će se održati u Kraljevačkom pozorištu, u ponedeljak, 2. oktobra u 10.30. Program će biti realizovan u saradnji sa sestrinstvom manastira Žiče. Istog dana u 18.30, u prostorijama Biblioteke, biće održana književna radionica na temu „Veliko srce dece Srbije”.

Koliko je bitno da deca čitaju knjige, isto tako je i važna i muzika uz koju odrastaju – istakla je Ivana Đikić najavljujući koncert za decu „Muzička azbuka”, u saradnji sa muzičko-edukativnom radionicom „Uvertira”. Koncert je zakazan za utorak 3. oktobar, u 18 časova i biće prilagođen predškolcima i deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Radionica „Samo se srcem dobro vidi“ biće održana u sredu, 4. oktobra u OŠ „Jovan Cvijić” u Sirči sa učenicima drugog i trećeg razreda. U četvrtak, 5. oktobra u vrtiću „Lane” u Mataruškoj Banji sa predškolcima biće realizovana radionica „Olovka piše srcem”. U petak 6. oktobra u 18 sati biće priređeno predstavljanje knjige „Zvezda među zvezdicama”, autorke Gordane Timotijević. U okviru projekta „Put ka znanju”, u saradnji sa Zoricom Janković, učenici OŠ „Dositej Obradović” iz Vrbe učestvovaće u pomenutom programu. Svečanom dodelom nagrada učesnicima foto-konkursa na temu „Biblioteka u oku deteta” u subotu, 7. oktobra u 13 sati biće zatvorena Dečja nedelja.

Najava Žičkog sabora bibliotekara

Katarina Jablanović je najavila „Žički sabor bibliotekara 2023”. Zahvaljujući podršci Grada Kraljeva i Ministarstva kulture i informisanja, ovaj stručni skup sa međunarodnim učešćem biće organizovan šesti put. Sabor obuhvata stručni skup i prateće programe i biće održan  4, 5. i 6. oktobra u Kraljevu.

Tema skupa su „Nacionalne profesionalne i književne nagrade u bibliotekarstvu Srbije i izdavačka delatnost biblioteka”. Osnovni cilj skupa jeste afirmisanje naučno-istraživačke aktivnosti u domaćem bibliotekarstvu, kao i doprinos edukaciji zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Kultura nagrađivanja u savremenom bibliotekarstvu Srbije zasniva se na razvoju profesije i umetničke aktivnosti (književnosti), sa jedne strane, a sa druge na umnožavanju procedura društvenog komuniciranja, organizovanja i vrednovanja. Stoga je veoma zanimljiva i složena za proučavanje.

Postojanje desetak profesionalnih nagrada u struci i nekoliko desetina književnih nagrada koje su ustanovile biblioteke otvara polje za savetovanje na tu temu kojeg do sada u ovakvom formatu nije bilo. Komplementarna temi nagrađivanja činila se tema izdavačke delatnosti biblioteka Srbije, a o kojoj nije bilo reči unazad nekoliko godina, te se radovi mogu naći u istom zborniku.

Pored predstavljanja stručnih i naučnih radova, koji će do kraja godine biti objavljeni u zborniku, „Žički sabor bibliotekara 2023” obuhvata tri posebna prateća programa – poetsko veče „Glasovi pod našim nebom”, uručenje Nagrede „Zlatno slovo Dejana Vukićevića” i predstavljanje knjige „Čitam da se pročitam: deset razloga za čitanje knjiga u digitalno doba” Mihe Kovača.

Katarina Jablanović

Autori fotografija: Nataša Antonijević, Ivan Spasojević

2 komentara za naslov “Oktobar u kraljevačkoj biblioteci: Žički sabor bibliotekara, Dečja nedelja, dodela nagrade „Zlatno slovo Dejana Vukićevića“

  1. You helped me a lot with this post. I love the subject and I hope you continue to write excellent articles like this.

Comments are closed.