Pada procenat novozaraženih: u Kraljevu na koronu pozitivan svaki šesti testirani

Od poslednjeg preseka u Srbiji je registrovan još 2.971 slučaj zaraze koronavirusom među 14.565  testiranih, a od kovida je, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, preminulo još 35 ljudi, niko sa teritorije Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da su, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva registrovane još 74 OSOBE POZITIVNE na koronavirus, od 449 testiranih.

Od 191 uzorka brisa za obradu PCR metodom

– 109 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati 11 OSOBA.

– od 82 osobe testirane po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), JEDNA je POZITIVNA.

Na osnovu antigenskog testa 258 testiranih osoba, koronavirus je potvrđen kod 62.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.325.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva, posle više dana, nema preminulih od posledica infekcije koronavirusom.

Do sada su, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminule 322 osobe.

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalaze 84 pacijenta (11 više nego juče). Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 14, (intubirano je šest, pet ih je na neinvazivnoj terapiji, a tri pacijenta su na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljeno je 14 pacijenata, otpuštena su dva, a od posledica kovida 19 preminuo je jedan pacijent. U bolničkim izveštajima navodi se broj preminulih koji se leče u ovoj ustanovi, bez obzira sa koje su teritorije, a u izveštajima Gradskog štaba – samo broj preminulih od posledica kovida među građanima sa teritorije Kraljeva, te otuda dolazi do nepoklapanja.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 159 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa jučerašnjim danom (14. april), u Kraljevu su date ukupno 52.104 doze različitih vakcina. Prvu dozu vakcine primilo je 30.868 građana, a obe doze primilp je ukupno 21.236 ljudi. Danas do 14 časova u novoj Hali sportova u Ribnici u toku je bila revakcinacija građana drugom dozom Sinofarm i Fajzer vakcine. Celog dana, sve do 20 časova i građani koji nisu zakazali termin preko eUprave mogu da prime prvu dozu vakcine Sinofarm, a od 14 do 20 časova – prvu dozu Fajzer vakcine.

Dom zdravlja Kraljevo nastavio je, bez zakazivanja, davanje prve doze vakcina punoletnim lica u 13 kraljevačkh sela.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 14. aprilom, vakcinisano je ukupno 4.115 osoba i to kineskom – Sinofarm vakcinom.

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji je, zvanično, registrovana još 2.971 osoba pozitivna na koronavirus od 14.565 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je još 35 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica infekcije koronavirusom preminula ukupno 5.881 osoba.

Na respiratoru je, trenutno 259 kovid pacijenata (12 više nego juče) od ukupno 7.341 hospitalizovanih (ovaj broj je u blagom padu već nekoliko dana, u odnosu na juče – u bolnicama je za 170 manji broj pacijenata koji se leče od kovida)..

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu su registrovane još 644 novozaražene osobe, u Novom Sadu 152, u Nišu 121.  

*Prema ovom izveštaju Kraljevo ima 69 novozaraženih koronavirusom. Ovaj podatak razlikuje se od podatka Gradskog štaba za vanredne situacije, a do nepoklapanja dolazi zbog različitog sata  u toku dana kada se pravi presek broja novozaraženih.

Smederevo ima 69 novozaraženih, Šabac 60, Kragujevac 59, Novi Pazar 57, Leskovac 53 i Jagodina 51.

Sva ostala mesta u Srbiji imaju po manje od 50 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

M. M. D.