Počinje Prvenstvo Balkana u atletici za seniore

Biće to najveći sportski događaj koji je do sada organizovan u Kraljevu, a održava se na atletskom stadionu

Tokom predstojeća dva dana Kraljevo će biti prestonica balkanske i evropske atletike. Na dvodnevnom Prvenstvo Balkana u atletici za seniorke i seniore učestvovaće 20 reprezentacija, više od 650 sportista, više od 100 trenera,  više od 70 volontera, tehničkih lica, 50-ak aktivnih atletskih sudija.

Program donosi 43 discipline, a kvalifikacije oba dana (i u subotu i u nedelju) su od 10.00 do 12.00 časova za trke na 100 i 400 metara, desetoboj i druge discipline. Popodnevni program traje od 15.30 do 19.30, a sam čin svečanog otvaranja zakazan je za sutra (subota, 22. jul) u 16.10.

Ulaz na atletski stadion je za sve – BESPLATAN!

U Kraljevu će se tokom ta dva dana takmičiti i neki aktuelni šampioni sveta, Evrope, Balkana, državni rekorderi, velika imena sporta, pre svega atletike i zato hvala Balkanskoj asocijaciji i Srpskom atletskom savezu što su nam ukazali poverenje da baš u Kraljevu organizujemo jedan ovakav sportski događaj – istakao je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je ovo takmičenje najavljeno Miloš Simović, nekadašnji državni reprezentativac u atletici, a sada pomoćnik gradonačelnika za sport.

Edin Zuković, selektor atletske reprezentacije Srbije pohvalio je zahvalnost domaćinima:

– Za organizovanje seniorske Balkanijade potrebno je mnogo rada, volje, novca, truda da bi sve izgledalo dobro i da mi koji se bavimo strukom i samim takmičenjem ne osetimo sve one probleme koje su organizatori imali. Nadam se da je ovo samo početak nečega što će se dešavati dugo godina u Kraljevu, počev od nacionalnih šampionata koji su ovde već održani i da će se vrlo brzo ovde roditi šampioni koji će predstavljati Srbiju na velikim takmičenjima.

Na konferenciji za novinare govorila je i Ivana Ilić, jedna od naših najboljih sprinterk, koja je posle mnogo godina osvojila juniorsku medalju u sprintu pre dve godine, a ove bila polufinalista Prvenstva Evrope. Ona je navela da je u Kraljevu trčala najbolje trke u svojoj karijeri, na 100 i 200 metara.

Očekujem da će tako biti i ovog puta. Ove godine sam trčala 11,45 na 100 metara i 23,45 na 200. Sada na prvenstvu Balkana imam šansu da pobošljam te rezultate – kazala je Ilić.

Boško Kijanović je državni rekorder, sprinter, na 200 metara na otvorenom i 400 metara u dvorani. On ove godine „juri“ nacionalni rekord na otvorenom, a ovo će mu biti i jedna od kvalifikacionih trka za ovogodišnje Prvenstvo sveta ove godine u Budimpešti i poručuje:

Na Svetskom prvenstvu u Beogradu prošle godine u dvorani sam osetio koliko domaća publika može da motiviše. Staza je odlična, nova. Voleo bih da na stadion za vikend dođe što veći broj ljubitelja atletike, jer će ovo biti jedno od najjačih balkanskih prvenstava u poslednjih 10 godina. Biće to jedinstvena prilika da gledaoci vide visok nivo ovog sporta. Nadam se velikiom broju medalja koje će osvojiti članovi naše reprezentacije, a među njima računam i na sebe. počevši od mene. Samopouzdanje ne sme da mi fali,. Nadam se da ću osvojiti tri medalje, dve u individualnoj konkurenciji 400 i 200 metara, a bilo bi dobro da to budu i lični rekordi, jer ovo prvenstvo donosi mnogo bodova za Svetsko prvenstvo u Budimpešti, na kojem ću, nadam se, učestvovati.

Za vikend će u Kraljevu nastupiti i Adriana Vilagoš, aktuelna svetska juniorska rekorderka za mlađe juniore, aktuelna dvostruka svetska šampionka za juniore u Najrobiju i u Kaliju prošle godine, kao i učesnica Olimpijskih igara Marija Vučenović. Tu su i Asmir Kolašinac, učesnik pet olimpijskih igara, sprinteri Milana Tirnanić, Aleksa Kijanović, trenutno vodeći na 400 metara sa preponama u Evropi za uzrast do 20 godina Nikola Kostić, osvajačica medalje na Prvenstvu Evrope prošle godine u Jerusalimu Teodora Boberić, koja će imati konkurenciju u Aleksandriji Mitrović, budući da obe devojčice imaju norme za velika takmičenje ove godine, potom učesnici Evropskog prvenstva ove godine Emir Rovčanin u skoku uvis, Milica Poznanović, Mirjana Dasović…

Selektor Zuković je pozvao sve koji vole sport i atletiku, da dođu u što većem broju i da vide naše šampione uživo.

            M. M. D.

One thought on “Počinje Prvenstvo Balkana u atletici za seniore

  1. Шта значи сениоре?
    Краљевчани су научили Meksički jezik = Señor?
    Bravo!!

Comments are closed.