Veljko Milojković dobitnik priznanja Novica Negovanović

Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“ večeras se završava koncertom „Kraljevo Lepi u čast”, pogledajte ko sve učestvuje

Deset mladih, talentovanih kandidata koje su selektori, Miša Mijatović i Vlada Panović odabrali na nedavno održanoj audiciji takmičilo se sinoć na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu u okviru Festivala „Zlatne harmonike Kraljeva”

Mladi harmonikaši nadmetali su se za prestižno priznanje koje nosi ime istaknutog umetnika Novice Negovanovića, vrsnog harmonikaša, prve harmonike Jugoslavije, pevača, kompozitora, čoveka koji je svoju ljubav i umeće na harmonici prenosio na mlade talente i borio se za očuvanje naše narodne muzike. Muzika je deo tradicije porodice Negovanović i ta tradicija traje, pa je tako Novici Negovanoviću mlađem pripala čast da otvori ovo festivalsko veče. 

Žiri su činili Predrag Negovanović – kompozitor i harmonikaš, predsednik žirija, Miša Mijatović – istaknuti umetnik, solista na harmonici i kompozitor, Aleksandar Sofronijević – solista na harmonici, šef orkestra, kompozitor, Nikola Peković – master harmonike, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu i solista na harmonici Zoran Seničić.

foto KC Ribnica Kraljevo

Nakon takmičarskog dela programa, dok je žiri ocenjivao kandidate, nastupili su vokalni solisti Mirjana Aleksić i Čeda Marković, a zatim i prošlogodišnji laureat Festivala „Zlatne harmonike Kraljeva” Jovan Pajović iz Čačka.

Takmičare i pevače pratio je Narodni orkestar pod upravom Vlade Panovića.

Kada je rad žirija završen, predsednik Festivalskog odbora Miša Mijatović uručio je svim kandidatima zahvalnice za učešće.

Treću nagradu, novčani iznos i diplomu osvojio je Stevan Nešović iz Gornjeg Milanovca.

Drugu nagradu, novčani iznos i diplomu osvojila je Slavica Čobić iz Bijeljine.

Nagrade je dodelio predsednik stručnog žirija Predrag Negovanović.

Jednoglasnom odlukom žirija, prva nagrada pripala je Veljku Milojkoviću iz Šetka, Opština Ražanj.

Veljko je dobitnik prestižnog priznanja koje nosi ime Novice Negovanovića i nagrade koja se sastoji od izrade aranžmana i produkcije jedne kompozicije, kao i digitalnog izdanja sa video spotom. Sve to  poklanja AS Studioton Aleksandra Sofronijevića, koji se pridružio na sceni i uručio priznanje pobedniku.

Veljko Milojković ima dvadeset tri godine i veliki broj nagrada sa domaćih i svetskih takmičenja iz oblasti klasične muzike. Trenutno je na master studijama.

Bio sam đak srednje muzičke škole u Kraljevu i posebna mi je čast što sam osvojio nagradu baš u ovom gradu, jer su u publici bili i moji drugari i profesori. Ova nagrada je jedno veliko priznanje za mene, jer su članovi žirija  naši najbolji izvođači na harmonici – rekao je Veljko.

Predsednik žirija Predrag Negovanović rekao je da žiri nije imao lak zadatak, ali i da veruje da će iz godine u godinu biti sve veći broj takmičara. Istakao je da ne brine kad je u pitanju narodna muzika, da mladi imaju dobre mentore i da će nagrađeni takmičari svojim predanim radom i trudom opravdati nagrade koje su dobili.

Festival se završava večeras (četvrtak, 21. jul) koncertom „Kraljevo Lepi u čast”.

Koncert počinje u 21 čas, a pored Lepe Lukić, na trgu će nastupiti i Snežana Đurišić, Jelena Broćić, Anđela Subotić, Dragi Domić, Ivan Milinković i Aleksandar Tirnanić. Vokalne soliste prate orkestri Miše Mijatovića, Vlade Panovića i tamburaški orkestar sa Aleksandrom Sofronijevićem i Nikolom Pekovićem.