Pokret Idemo o decentralizaciji Srbije

Iako se o decentralizaciji mnogo govori i uprkos tome što je ona jedno od važnijih programskih načela svake političke organizacije, ona u Srbiji nije sprovedena, a to je moguće vrlo jednostavno učiniti – kopiranjem modela decentralizacije iz evropskih zemalja, ocenili su iz Udruženja građana Pokret Idemo na konferenciji za novinare održanoj  na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.

Jedan od najboljih modela decentralizacije nalazi se u Švedskoj u kojoj se ozbiljne institucije, fakulteti i institut nalaze po celoj teritoriji zemlje, vrlo često i u malim mestima i tako je ta zemlja uspela da zadrži i ostvari ravnomerni regionalni razvoj, istakao je Božidar Pavlović iz Pokreta Idemo.

I Srbija treba da učini nešto slično i to treba da krene „od vrha“. Predlog Pokreta Idemo je da se jedno ministarstvo iz Beograda preseli u Kraljevo, da sedište drugog bude u Čačku, treće ministarstvo može biti u Kruševcu. Na taj način počinjemo decentralizaciju naše zemlje od vrha – smatra Pavlović.

Pokret Idemo, kako je istaknuto, zalaže se da Kraljevo, pored postojećeg Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo, dobije još neku visokoškolsku ustanovu:

Neka ostane Kragujevac univerzitetski centar, ali da u Kraljevu postoje još dva fakulteta kako bi ovde dolazili neki mladi talentovani ljudi i da bi naši mladi talentovani ovde studirali i ostajali, a ne da odlaze za Beograd ili Novi Sad, kakva je do sada bila praksa.

Na konferenciji za novinare Pokreta Idemo bilo je reči i o potrebi decentralizacije u političkim organizacijama zato što je, kako je istaknuto, organizacija političkih stranaka vrlo centralizovana:

U praksi, to znači da se centrala u Beogradu za sve pita, a odbori po gradovima su puki izvršioci naređenja koja stižu telefonom ili mejlom. Ako je stranka decentralizovana. ona će sutra umeti da decentralizuje i državu – poručili su iz Pokreta Idemo.

    M. M. D.