Upoznajte Olgu Kosanović, uspešnu rediteljku poreklom iz Kraljeva

Na filmskoj večeri biće prikazana tri kratka filma mlade autorke od kojih je najzanimljiviji „Genosse Tito, ich erbe“ („Druže Tito, ja nasleđujem”) sniman u Kraljevu i okolini, a bavi se pričom o nasledstvu

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom organizuje program „Pregled austrijskog kratkog filma“ 24. aprila u 19 časova u Svečanoj sali Gradske uprave.

Na programu su tri odabrana kratka filma „Fabiu“, „Yukno&Oehl Brumm Brumm“ i “Genosse Tito, ich erbe” („Druže Tito, ja nasleđujem“) Olge Kosanović.

Olga je rođena u Austriji gde je završila studije filmske režije i kamere i veoma je aktivna kao filmski stvaralac. Poreklom je iz Kraljeva.

Film „Genosse Tito, ich erbe“ („Druže Tito, ja nasleđujem”) sniman je u Kraljevu i okolini.

Planinska padina, voćnjak, kuća. Idilične slike Srbije. Tri generacije pod krovom kuće koju pripremaju za prenos vlasništva. Pristup istoriji koji postaje individualan. Dom je komplikovan, nasledstvo može biti teret, a Tito postaje simbol prošlosti – filmično ispitivanje onoga što preostaje.

O OLGI KOSANOVIĆ

Olga Kosanović, rođena je 1. aprila 1995. godine u Austriji, rediteljka je i direktorka fotografije, živi u Beču. Diplomirala je 2020. godina na Institutu HFBK Hamburg.

Njeni kratki filmovi su prikazani na brojnim međunarodnim festivalima, a dobitnica je brojnih nagrada, od kojih je poslednju dobila na austrijskom festivalu Diagonale 2023. godine za najbolji film mladog autora. Pre dve godine Olga Kosanović nagrađena je na Festivalu kratkog filma u Oberhauzenu nagradom za mlade reditelje 3Sat, upravo za film ,,Druže Tito, ja nasleđujem’.