Matović: „Očekujemo reakciju nadležnih“

„U Kraljevu se novac iz budžeta na različitim konkursima izvlači preko fiktivnih udruženja i gazdinstava koja dobijaju podsticaje za unapređenje seoskog turizma, iako se tim poslom uopšte ne bave“, tvrdi predsednik Udruženja „Starosedeoci“

Od 2016. godine u Kraljevu se na rešenjima donetim po konkursu za raspodelu sredstava za razvoj seoskog turizma pojavljuju mnoga ista imena, tvrdi predsednik Udruženja „Starosedeoci Kraljeva“ (i okoline) Ivan Matović. On dodaje da se na flajeru Turističke organizacije Kraljevo može videti da se u Kraljevu seoskom turizmom bavi 11 domaćinstava od kojih se vlasnici devet i pojavljuju na rešenjima za raspodelu sredstava namenjenih unapređenju delatnosti kojom se bave. Kako navodi, od tih 11 – dva seoska domaćinstva nisu do sada dobijala pomenuta sredstva ili ih bar nije bilo moguće povezati sa imenima sa spiska za raspodelu sredstava.

Sredstva su, dakle, dobijali i ljudi koji imaju objekte i bave se tom delatnošču, ali i oni koji nemaju registrovana domaćinstva za seoski turizam, a dobila su kategorizaciju od gradske komisije – ističe Matović.

Uslov za bavljenje seoskim turizmom je posedovanje najmanje jedne „zvezdice“ koju daje gradska komisija. Matović kaže da su, kao udruženje, samoinicijativno odlučili da obiđu neka od seoskih domaćinstava sa spiska vlasnika koji su dobili podsticajna sredstva iz budžeta Kraljeva za unapređenje svoje delatnosti.

Nenad Minović iz Obrve dobio je na poslednjem konkursu 340.000 dinara za bavljenje seoskim turizmom, ali on se bavi poljoprivredom i nema smeštajne kapacitete u svom domaćinstvu. Marija Veličanin (80) iz Metikoša dobila je 300.000 dinara, a takođe nema kapacitete za smeštaj gostiju. Na spiskovima se iz godine u godinu ponavljaju imena vlasnika domaćinstava koja se bave seoskim turizmom: Gorana Vukićevića („Oaza mira“), Branka Ljubojevića, imena braće Ivana i Dejana Vilimonovića (Udruženje „Rudnjanski domačin“) koji žive na istoj adresi, a konkurišu različitim projektima. Na spisku onih koji su dobijali sredstva su i Milan Lukić i Branko Ćirović iz Godačice koji, kao i Mirko Arsić iz Drlupe, nemaju smeštaj i ne bave se seoskim turizmom. Sredstva je dobio i Ljubomir Milojević iz Lopatnice koji je 1933. godište, a po našem saznanjima preminuo je pre 15 dana – nabraja Matović.

Kao udruženje, Starosedeoci Kraljeva (i okoline) su, dodaje on, prethodnoj analizi izvlačenja novca iz budžeta na konkursima za sufinansiranje udruženja građana, dodali i analizu raspodele podsticajnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima Kraljeva.

Pored toga imamo i Komisiju za podršku zapošljavanja u oblasti održive poljoprivrede u drugoj fazi gde se ponovo pojavljuju rođaci, tate mame, supruge… tu je deljeno po 1.300 evra svake godine. Četvrta varijanta izvlačenja novca je raspodela sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine. Milioni i milioni dinara se svake godine uplaćuju jednim istim ljudima od kojih se većina ne bavi delatnostima za koje je konkurs raspisan, niti sprovodi projekte – kazao je Matović, dodajući da, prema njegovom mišljenju, odgovornost za to snose gradonačelnik Kraljeva i neki od njegovih najbližih saradnika.

Matović je naveo da će dokumentaciju koju poseduje predati nadležnim organima čiju, istakao je, reakciju očekuje.

DA PODESTIMO: KO MOŽE DA SE PRIJAVI NA KONKURS za podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma koja se dodeljuju kao namenska i bespovratna.

Pravo na korišćenje imaju:

– fizička lica čiji su ugostiteljski objekti kategorisani kao seosko turističko domaćinstvo ili kuća, sobe ili apartman u domaćoj radinosti

– fizičko lice nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i

– preduzetnik.

Podsticaji obuhvataju:

– izgradnju novih objekata – autentični seoski objekti

– radove investicionog i tekućeg održavanja postojećih objekata domaće radinosti ili seoskog turističkog domaćinstva, kao i postojećih autentičnih seoskih objekata za čuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom gazdinstvu

– dogradnju i adaptaciju kupatila, saune, kuhinje, uvođenja sistema centralnog grejanja radi pružanja ugostiteljskih usluga u objektima

– radove investicionog održavanja u cilju privođenja nameni autentičnih objekata na selu: vodenica, vetrenjača…

– poboljšanje pratećih sadržaja u oblasti rekreacije i nabavke dvorišnog mobilijara radi unapređenja ponude i pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti

– izgradnju bazena (nadzemnih i ukopanih)

– parterno uređenje dvorišta

– opremanje objekata radi unapređenja ponude i pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti i

– promocije nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. putem izrade ili modernizacije i profesionalizacije turističkih internet stranica i drugih promotivnih aktivnosti.

M. M. D.