Ponovo odložena naplata parkiranja u trećoj zoni u Kraljevu

„Jesmo li mi legalizovali sve one zatvorene parkinge, prepreke, lance i katance, dozvolivši da ih imamo u gradu i da imamo situaciju kakvu, ubeđen sam, nema nijedna druga lokalna samouprava u Srbiji?“, pitao je većnik Ugrenović

Prema osnovnoj Odluci o javnim parkiralištima u Kraljevu na kojima se plaća naknada za parkiranje, Kraljevo je parkiranje u trećoj zoni trebalo da počne da naplaćuje 2019. godine (dve godine nakon usvajanja Odluke). Kada je to trebalo da se dogodi, početak naplate parkiranja u trećoj zoni prolongiran je za još dve godine, odnosno – do 2021, a na današnjoj sednici Gradskog veća – za još dve. To znači da naplate parkiranja u trećoj zoni u Kraljevu neće biti bar – do naredne godine.

Znate li koje ulice u Kraljevu pripadaju prvoj, drugoj i trećoj zoni?

ZONA 1

Granica počinje na raskrsnici Ulica heroja Maričića i Olge Jovičić-Rite i ide Ulicom heroja Maričića prema istoku, do raskrsnice sa Ulicom vojvode Putnika, gde skreće prema jugu Ulicom vojvode Putnika do Trga kralja Petra Prvog. Granica dalje skreće Ulicom Miloša Velikog prema zapadu, do raskrsnice sa Ulicom hajduk Veljkovom, kojom skreće prema jugu do raskrsnice sa Ulicom 4. kraljevački bataljon, gde skreće prema zapadu Ulicom 4. kraljevački bataljon do raskrsnice sa Ulicom čika Ljubinom, kojom skreće prema severu do Ulice Olge Jovičić Rite kojom nastavlja u istom smeru do početne tačke, obuhvatajući i posebni parking između Doma tehnike i objekta “Status”

ZONA 2

Granica počinje na raskrsnici Ulica Vojvode Stepe i Zelena Gora i ide prema istoku Ulicom Zelena Gora do raskrsnice ca Ulicom Dimitrija Tucovića, kojom nastavlja u istom smeru do raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika (Auto-moto savez), gde skreće prema jugu Ulicom vojvode Putnika do raskrsnice sa Ulicom Jug Bogdanovom. Granica dalje skreće prema istoku Ulicom Jug Bogdanovom i Prote Nenadovića do ulice 27. marta kojom skreće prema jugu do raskrsnice sa Beogradskom ulicom. Granica tu skreće prema zapadu Beogradskom ulicom do raskrsnice sa Pljakinom ulicom. Granica tu skreće prema jugu Pljakinom ulicom do Ibarskog mosta, skreće uzvodno rekom Ibar do Glavčićevog mosta, skreće prema severu Skopljanskom ulicom, seče Karađorđevu i Ulicom Olge Milutinović stiže do Ulice vojvode Stepe kojom nastavlja u istom smeru do početne tačke, obuhvatajući i posebno parkaralište kod Autobuske stanice 3.

ZONU 3 – predstavljaju sva ostala javna parkirališta na teritoriji grada Kraljeva koja ne spadaju u 1. i 2. zonu

Kako je u obrazloženju navedeno, naplata parkiranja u trećoj zoni odlaže se zbog toga što se JKP “Čistoća” Kraljevo, preduzeće kojem je povereno upravljanje javnim parkiralištima, prilikom primene Odluke o javnim parkiralištima na kojima se plaća naknada za parkiranje „susrelo sa određenim problemima prilikom primene iste“.

Miloš Ugrenović, (SPS) član Gradskog veća Kraljevo

To je bio povod da član Gradskog veća Miloš Ugrenović (SPS) kaže da je očekivao izmenu Odluke, ali u smislu okretanja ka javno-privatnom partnerstvu.

Ako znamo da nam je veliki deo javnih površina zauzet i zaključan, onda je jasno da Odluku o parkiralištima treba prilagoditi trenutnoj situaciji. Jesmo li mi legalizovali sve one prepreke, lance i katance dozvolivši da ih imamo u gradu i da imamo situaciju kakvu, ubeđen sam, nema nijedna druga lokalna samouprava u Srbiji. Šta smo uradili otkada smo na Gradskom veću poslednji put razgovarali o tome, osim što imamo tužbe za NN lica, dok se broj uzurpiranih površina povećava, a vozilima Hitne pomoći i vatrogascima je prilaz više nego otežan? Čije su te zaključane površine, ko su ljudi koji naplaćuju parkiranje na pojedinim takvm mestima  – pitao je Ugrenović tražeći stručno mišljenje nadležnih iz Odeljenja za urbanizam.

Zvonko Kovačević (stoji), načelnik Odeljenja za urbanizam u Kraljevu

Zvonko Kovačević, načelnik ovog odeljenja predložio je da se o ovoj situaciji diskutuje na zasebnoj sednici Gradskog veća.

Pre dva dana predat je prvi zahtev Republičkom geodetskom zavodu za forrmiranje zemljita za redovnu upotrebu oko stambenih zgrada i odvajanje onoga što je planskim dokumentom predviđeno za parkove, saobraćajnice itd. Ieja jeste da, po Zakonu o javnoj svojini, sve parkovske površine, ulice, trgovi i skverovi, pripadaju gradu. Zahtev koji je predat odnosi se na zgrade u Obilićevoj ulici u kojoj je to, moguće odrediti u lakoj proceduri. Projekat parcelacije smo overili i upravo je na potpisu zahtev za podnošenje inicijative da Gradsko javno pravobranilaštvo, u saradnji sa Odeljenjem za upravljanjem imovinom, prvi taj predmet reši tako što će se odrediti zemljište za redovnu upotrebu ispod zgrada sa odgovarajućim trotoarom i to je sve što može stanarima da pripadne po Zaknu o planiranju i izgradnji. Za preostali prostor, prema Zakonu o javnoj svojini, Odeljenje za upravljanje imovinom, može da utvrdi da je – javna svojina zgrada. Bilo bi i logično da u gradskom području – ulice, trgovi, skverovi, sva zelena površina pripadnu gradu, a ne da se, kao sada, vodi kao imovina „Kablara“ u stečaju – pojasnio je Kovačević, a gradonačelnik dr Predrag Terzić poručio je da će, Kraljevo “kao odgovorna lokalna samouprava, ovaj problem – rešiti”.

     M. M. D.

2 komentara za naslov “Ponovo odložena naplata parkiranja u trećoj zoni u Kraljevu

  1. Ne lipši magarče do zelene trave. Travu ćemo sigurno dobro platiti, a nisam siguran da ćemo je i dočekati… Da se prisetimo samo jednog od bisera: parking iza Osnovnog suda…

  2. Dozvolili ste da se zagradi parking ispod vasih kancelarija, koji je takodje javno dobro, bruka ste kakve nema u Srbiji.
    O taksistima koji gaze pesake kod Doma drustvenih i zauzimaju pola Jug Bogdanove, ne treba ni pricati. I odgovorite koji ste parking napravili ili ne daj boze garazu sem sto ste zauzimali postojece, i obelezili mesta?
    Sad da li ste toliko nesposobni ili sto se meni vise cini, korumpirani, znate Vi sami. Sramota ste

Comments are closed.