Poslednji pozdrav dobrom novinaru i dobrom čoveku – Zoranu Bačareviću (VIDEO)

Dugogodišnji novinar „Ibarskih novosti“ Zoran Bačarević juče je sahranjen na Novom groblju, a danas su se, u prisustvu njegove porodice, od Zorbe/Bača/Čiče, kolege i saradnici oprostili na komemorativnom skupu       

Zoran Bačarević je generacijama mlađih kolega bio učitelj novinarstva i života. Bio je „dobri duh Ibarskih novosti“, duhovit i mudar, mrgud i šeret, britke reči koja je nepogrešivo ciljala, a nikog povredila. Majstor novinarskog zanata, od pomoći onima koji su bili spremni da uče, nezlobiv prema onima koji su se zadovoljavali sa manje… Zoran Bačarević je preminuo 19. marta, sahranjen je juče na Novom gradskom groblju u Kraljevu, a danas je održan komemorativni skup na kome su se kolege i saradnici oprostili od njega.

Pogledajte VIDEO szapis komemorativnog skupa

Aleksandar Daišević, novinar u RTV Kraljevo i Ibarskim novostima, podsetio je da je Bačarević 32 godino bio urednik sportske rubrike u Ibarskim novostima. Manje je poznato da je četiri godine pratio i teme iz oblasti privrede, zašta je dobio nagradu Privredne komore.

Ostaće upamćen po rubrici ‘Saznajemo’, koja je 15 godina izlazila u Ibarskim novostima, a najveći broj redovnih čitalaca je naše novine čitao od poslednje strane upravo zbog te rubrike. Imao je izlete na radio i televiziju, ali je za Ibarske novosti bio vezan čitavog života. Iza sebe je ostavio suprugu Zoricu i ćerku Bojanu, ali i plejadu novinara koji su od njega učili. Sa svim svojim manama i vrlinama bio je i ostao doajen, legenda, za mene zauvek neprevaziđen.

Aleksandar Daišević

Daišević je podsetio i na intervju koji je radio sa Zoranom Bačarevićem pre pre deset godina povodom 3.000. broja Ibarskih novosti. Zorba, Bačo, Čiča – što su sve bili nadimci našeg kolege, tada je između ostalog rekao:

Iskreno, da danas počinjem ispočetka, nikad se ne bih bavio novinarstvom. Težak posao, necenjen, ostaneš na kraju go i bos… Početkom 2010. sam ostao bez posla, preduzeće je otišlo u stečaj, skoro da se ugasilo, ja sam u poznim godinama morao na tržište rada – to je najgori trenutak u mom životu“ – rekao je Bačarević u tom razgovoru za Ibarske novosti.

U prvom planu najbliži članovi porodice preminulog ZoranaBačarevićža

Od njega se u ime Kraljevčana i ljubitelja sporta oprostio gradonačelnik Predrag Terzić:

– Biti sportski novinar nije nimalo lako. Oni koji prate najveće lige sveta podatke mogu da nađu iz mnogih izvora, a oni koji prate sport u manjim mestima prate utakmice i seoskih fudbalskih klubova i onih koji igraju najkvalitetnije lige. Zadatak novinara je i da iza sebe ostave mlade ljude koji se interesuju za taj posao. U oba pogleda Zoran Bačarević je uspeo: dobro je radio svoj posao i iza sebe ostavio plejadu kvalitetnih sportskih novinara.

dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva

Jedan od nekadašnjih direktora JP Ibarske novosti Zoran Nikolić je podsetio da je Bačarević pripada onom malobrojnom krugu prvih diplomiranih politikologa u našem gradu i da je u Ibarskim novostima počeo da radi 1974. godine:

Bio je čovek specifičnog kova. Nekima pojavom isprva grub, ali onima koji su upoznali njegovu plemenitost i dobrotu njegove duše bio je pouzdan prijatelj. Od onih je koje nije bilo lako odmah razumeti i prihvatiti, ali je onima koji bi prošli njegov ‘skener’ bio i ostao drug do kraja, posebno u njihovim najtežim životnim trenucima. I naravno da mu takvom nije bilo ni malo lako da opstaje i traje četri burne decenije. U profesiji koja za postulate ima reči: objektivno, pravovremeno, istinito – u okruženju koje je olako menjalo društvene vektore, a još lakše se odricalo ljudi koji ne prihavtaju da društvene zaokrete slepo i bespogovorno slede.

kao nekadašnji direktor “Ibarskih novosti”, od Zorana Bačarevića oprostio se Zoran Nikolić

Miloš Milišić, koji je sa Bačarevićem decenijama drugovao, prepričao je nekoliko „slika iz života i druženja“, koje su ilustrovale Zorana Bačarevića i kao društveno biće u situacijama kao što su miting na Gazimestanu 1989. i početkom ’90-tih ‘događanje naroda’ i dolazak peške više hiljada Srba sa KiM u Kraljevo. Ove medaljone sećanja možete čuti na našem video snimku.

Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva

Zoran Bačarević je rođen 13.oktobra 1949. godine u Bogutovcu, gde je završio osnovnu školu, a zatim gimnaziju u Kraljevu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. U JP Ibarske novosti RTV Kraljevo je radio 36 godina, od kojih je 32 proveo kao urednik sportske rubrike. Iza sebe je ostavio suprugu u ćerku.

Hvala mu za sve trenutke profesionalnog i ličnog druženja.

         R. Vesković