Posmatračka misija Lokalnog fronta: nepravilnosti ima i u Kraljevu

Koje su to najčešće nepravilnosti koje su članovi misije Budi front zabeležili na biračkim mestima?

Lokalni front dobio je od Republičke izborne komisije akreditaciju za posmatranje izbora na teritoriji cele Srbije i jedina su posmatračka misija koja nije iz Beograda. Ova posmatračka misija ima oko 200 akreditovanih ljudi, odnosno – oko 200 timova u kojima je jedan član sa akreditacijom. Posmatrače nemaju samo u Pirotskom okrugu, a u ostalima imaju između pet i 50 posmatrača.

Prema rečima Vladimira Marovića iz Posmatračke misije Lokalnog fronta, njihovi članovi zabeležili su nekoliko primera nepravilnosti, a najekstremnija –  u Novom Sadu i Subotici.

U Kraljevu su, ističe Marović, članovi posmatračke misije Lokalnog fronta kao najčešće nepravilnosti zabeležili to što se, kako navode, negde na biračkim mestima nalazi znatno veći broj ljudi koji glasaju od broja paravana:

To je nedopustivo, jer predstavlja kršenje izborne procedure. Imamo situaciju i da se iza paravana šetaju članovi biračkih odbora dok birači glasaju, ili tik uz paravan stoje članovi biračkih odbora i na taj način direktno mogu da imaju uvid u glasanje birača.

Marović ističe da su pomatrača imali i na biračkom mestu broj 77 u Novom Pazaru koje je otvoreno sa zakašnjenjem (a ne u 7 jutros) zbog tuče članova biračkog odbora. Prema njegovim rečima, najveći problem dogodio se na biračkom mestu broj 20 – ambulanta Peščara u Subotici:

Tu je „nahvatan“ član biračkog odbora sa duplim biračkim spiskom. Na reagovanje našeg posmatrače pozvana je policija na liste, a na lice mesta je došao i dežurni tužilac.  Napravljen je zapisnik o tome budući da se radi o krivičnom delu, odnosno o delu koje se goni po za Krivičnom zakoniku usled povrede izbornih prava, a dupli birački spisak kojeg je posedovao član biračkog odbora Srpske napredne stranke.

Na biračkom mestu 31 u Lučanima biračke kutije nisu zatvorene osiguravajućom nalepnicom – foto Posmatračka misija Lokalnog fronta

U Novom Sadu su, dodaje Marović, članovi jednog biračkog odbora pokušali da zabrane našem posmatraču da uđe na biračko mesto, zbog čega je morala da reaguje policija.

– Naravno, zbog pokušaja zabrane pozvani su, pre toga, predstavnici Izborne komisije grada Novog Sada, a i sva biračka mesta imaju spiskove ovlašćenih posmatrača. Ovde je u pitanju bila greška lokalne izborne komisije i predsednika biračkog odbora na tom mestu – ističe Marović.

Na biračkom mestu 40 u Staroj Pazovi na ulaznim vratima je zalepljena izborna lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve- foto Posmatračka misija Lokalnog fronta

PODACI Posmatračke misije CRTA

Do 13 časova izlaznost na parlamentarnim izborima iznosila je 26,7 odsto, saopštila je Posmatračka misija CRTA.

Na parlamentarnim 2016. i predsedničkim 2017. godine do 13 sati izlaznost je bila 25,1 odsto, a 2020. godine 22,9 odsto.

Posmatrači CRTE javljaju da proces glasanja teče izuzetno sporo zbog istovremenog održavanja izbora na više nivoa što usporava rad biračkih odbora i dovodi do stvaranja gužvi ispred biračkih mesta.

PODACI RIK: Do 12 sati glasalo 20,52 odsto birača

Do 12 sati glasalo je 20,52 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije(RIK).

U beogradskom regionu izlaznost je 18,23 odsto, u Vojvodini 23,93 odsto, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,28 odsto i regionu Južne i Istočne Srbije 21,14 odsto, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

M. M. D.