Predstavnici japanske ambasade posetili Dom zdravlja Kraljevo

Reanomobil i tri stomatološke stolice, poklon naroda Japana, ova ustanova već koristi, a ovo je bila prilika da se donatori uvere koliko je ta oprema bila neophodna kraljevačkom zdravstvu

U konkurenciji 400 ustanova, preduzeća, opština i gradova, kraljevački Dom zdravlja dobio je 2021. godine reanimobil za pružanje prve pomoći na terenu i tri stomatološke stolice za Službu stomatologije na poklon. U pitanju je bila donacija Vlade Japana, a zbog tadašnje loše epidemiološke situacije nije bilo zvanične primopredaje. Danas je Kraljevo i ovdašnji Dom zdravlja posetio Wataru Yokohama, prvi sekretar Ambasade Japana u Srbijida se, kako je rekao, u ime donatora uveri koliko je donirana oprema bila neophodna kraljevačkom zdravstvu.

Vlada Japana je 2021. donirala ovu opremu vrednu 76.410 evra. Čuli smo tada da su pomenuta oprema za stomatologiju i vozilo za reanimaciju bili hitno potrebni, a nakon što sam sada obišao Dom zdravlja, uverio sam se da je ova donacija poboljšala zdravstvene uslova u Kraljevu i susednim opštinama, kao i bolje uslove za rad medicinskog osoblja – kazao je Yokohama.

On je dodao da se japanski narod i dalje seća pomoći Srbije posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija 2011. godine i izrazio uverenost da i građani Kraljeva pamte pomoć Japana nakon zemljotresa 2010. godine, posle kojeg je Japan finansirao rekonstrukciju zgrade kraljevačkog Crvenog krsta i OŠ „Dimitrije Tucović“.

Teritorija Kraljeva je najrazuđenija u Srbiji, pa vozači, lekari i medicinske sestre, nekada odlaze i čitavih 100 kilometara do pacijenata. Pored toga, neophodno je svakodnevno prevoziti bolesnike i do Kragujevca ili Beograda i zato vozila kraljevačkog Doma zdravlja prelaze znatno više kilometara nego vozila u manjim mestima u Srbiji, pa ih je neophodno zanavljati, ocenio je predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Današnjem događaju prisustvovala je i dr Dragana Vujičić, pomoćnica ministarke zdravlja. Ona se zahvalila na, kako je rekla, „dugogodišnjoj kontinuiranoj i nesebičnoj podršci Japana Srbiji i srpskom zdravstvu”, a dr Mirjana Krčevinac, v. d. direktorka Doma zdravlja Kraljevo, uz reči zahvalnosti, podsetila je da Služba hitne medicinske pomoći radi težak posao na terenu sa oko 120.000 stanovnika i 28 ambulanti.

Od 1999. godine Vlada Japana u našoj zemlji realizovala je 228 ovakvih projekata, vrednosti 14,3 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra.

   M. M. D.

1 komentar za naslov “Predstavnici japanske ambasade posetili Dom zdravlja Kraljevo

  1. Nadam se da su videli da ne postoji prilaz za osobe sa invaliditetom…

Comments are closed.