Preminuo književnik Goran Petrović

Rođen je u Kraljevu, a postao jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti

Tužna vest: Goran Petrović, rođen u Kraljevu 1. jula 1961. godine, srpski književnik i akademik, preminuo je danas u Beogradu. Bio je jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca mlađe generacije savremenih prozaista i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Studirao je jugoslovensku i srpsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radio je dugo kao bibliotekar u ogranku gradske biblioteke u Žiči, pedesetak metara od manastira Žiča. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja (2003–2010). Glavni i odgovorni urednik je izdavačke delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” i urednik u JP „Službeni glasnik”.

Pisao je uglavnom kratku prozu i roman i bio pisac modernog senzibiliteta.

Objavio je: knjigu kratke proze Saveti za lakši život (1989), roman Atlas opisan nebom (1993), zbirku pripovedaka Ostrvo i okolne priče (1996), roman Opsada crkve Svetog Spasa (1997), roman Sitničarnica „Kod srećne ruke” (2000), zbirku pripovedaka Bližnji (2002), zbirku izabrane kratke proze Sve što znam o vremenu (2003), dramu Skela (2004), zbirku pripovedaka Razlike (2006) i kino-novelu Ispod tavanice koja se ljuspa (2010). Zbirka pripovedaka Ostrvo i okolne priče obiluje raskošnom imaginacijom. Iako su raznovrsne pripovetke, zajedničko im je da reči sačinjavaju svet. Uvodne pripovetke prikazuju mitski svet iz bajki naših predaka.

Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na ruski, francuski, italijanski, španski, nemački, poljski, bugarski, slovenački, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, beloruski, grčki, holandski, arapski i persijski jezik. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Neka od njegovih dela su adaptirana za pozorište, televiziju i radio.

Do 2023. godine roman Atlas opisan nebom objavljen je na srpskom jeziku u 9 izdanja, Opsada crkve Svetog Spasa u 12 izdanja, a Sitničarnica „Kod srećne ruke” u 25 izdanja. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za srpsku književnost.

Goran Petrović biće sahranjen u sredu 31. januara u Beogradu.

Neka mu je večma slava i hvala.

5 komentara za naslov “Preminuo književnik Goran Petrović

 1. Сеоба има, смрти нема…
  Уместо знакова питања стоје знакови љубави…
  Бескрајно Х В А Л А нашем Горану!…

 2. Жао ми је. За утеху: Oставио је неизбрисив траг у нашој књижевности. Имао се рашта и родити. Зар то није довољно? Дошао, дубоко заорао и отишао. Слава му и хвала.

 3. Какав ненадокнадив губитак за србску књижевност!
  Изузетан, раскошан, чаробан… Отишао наш Горан у неки бољи свет.
  Нека му је вечна слава и хвала!

 4. Strasno. Ostali smo bez najboljeg pisca. Hvala mu za divne knjige koje su svojevrsni omaz Kraljevu i njegovim ljudima. Zaista tizno.

Comments are closed.