Preventiva sprečava posledice „ljutnje“ prirode (VIDEO)

Kraljevo je danas bilo domaćin sastanka koji je okupio sve komandante i načelnike štabova za vanredne situacije na teritoriji Raškog upravnog okruga, na kojem su razmatrane mere koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se smanjili rizici i šteta od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija.

Sastanak u Kraljevu osmi je po redu koji je do sada održan u osam okruga u Srbiji.

Pogledajte video prlog:

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, sektora za vanredne situacije, preduzeća „Putevi Srbije“ i lokalnih putnih preduzeća, predstavnici vodoprivrednih preduzeća, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i lokalnih samouprava Raškog okruga na današnjem zajedničkom sastanku pokušali su da definišu šta predstavlja pojačanje preventivnog delovanja, da odrede ključne probleme i da definišu najbolje načine rešenja u vanrednim situacijama.

Bojan Jocić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da je pre mesec dana stigao nalog nadležnih da se preduzme sve kako bi preventiva na terenu postala bolja sa ciljem da se prevashodno zaštite ljudski životi i smanje materijalne štete usled delovanja prirode.

Prema rečima, novog načelnika Sektora za vanredne situacije Luke Čaušića, ovo je prvi put u poslednjih 10 i više godina da se na ovakav način pristupa najslabijoj tački zaštite i spasavanja:

Poplave, požare i druge elementarne nepogode ne možemo da pobedimo, ali ćemo zajedničkim snagama uspeti da preventivno delujemo i smanjimo rizike šteta nastalih zbog njih osam okruga.  

Pogledajte celu izjavu Luke Čaušiča, novog načelnika Sektora za vanredne situacije:

Prema rečima Čaušića – postoje tri vrste problema. Prvi je taj što su čitava naselja građena decenijama unazad nastajala u koritima reka, na drugom mestu je problem komunikacija:

Samo boljom komunikacijom između lokalnih samouprava i  javnih preduzeća mislim da možemo dosta toga da učinimo Na trećem mesto je u pitanju i malo agilnije delovanje komunalnih službi, jer nam na dosta mesta problem nam pravi i smeće koje se ostavlja tamo gde mu nije mesto, pa kada padnu veće količine padavina one naprave prirodni čep, pa voda ugrozi određeni broj domaćinstava.

Kraljevo je imalo nekoliko ozbiljnih vanrednih situacija, zemljotres, poplave, a gradu, kad je bila najpotrebnija, došla je od Sektora za vanredne situacije, istakao je zamenik gradonačelnika Vukman Rakocević, koji je ocenio da će današnji sastanka omogućiti uvid u resurs, probleme i potrebu za boljom organizacijom kako bi odgovor na vanredne situacije bio što adekvatniji.

M. M. D.