Probni završni ispit za upis u srednje škole 24. i 25. marta

Postoji i portal eVežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Srbije Milan Pašić saopštio je u izjavi za agenciju Tanjug da će probni završni ispit za upis u srednje škole biti održan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji.

On je naveo da će učenici u petak 24. marta, u 12 časova raditi probni test iz matematike, u subotu, 25. marta u 9 časova iz test iz srpskog (odnosno svog maternjeg jezika), a istog dana u 11.30 test iz izbornog predmeta.

Treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta (fizike, hemije, biologije, istorije i geografije) koji su osmaci izabrali do kraja decembra.

Od 64.747 učenika osmog razreda, najviše njih (38 odsto) izabralo je biologiju, , a slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, hemija sa devet odsto, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Završni ispit uveden je 2010. godine, kada su se polagali samo srpski i matematika, a od 2013, odnosno 2014, uveden je kombinovani test iz pet predmeta.

Pašić je ukazao na to da su komentari stručne javnosti, nastavnika i učenika, kao i roditelja doveli do zaključka da takav treći test nije opravdao svoju prevashodnu funkcionalnost.

Prema rečima Pašića, radna grupa, koju je formirao Zavod za obrazovanje i vaspitanje, sagledala je različite modele trećeg testa i da se došlo do toga da je u ovom trenutku najbolje rešenje da učenici biraju jedan od pet predmeta, u skladu sa svojim sklonostima i željama.

Očekujemo da ovakav vid male mature ima određene prednosti. Prva od njih je da je smanjen pritisak na učenike, koji se sada opredeljuju za predmet gde sami smatraju da imaju najbolje znanje, rekao je pomoćnik ministra.

Pašić je rekao da probni završni ispit ima više funkcija, a prva od njih je verna simulacija završnog ispita, upoznavanje sa procedurama, aktivnostima koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mestom sedenja, priborom koji se koristi.

Rezultati koje učenici ostvare na probnom završnom ispitu poslužiće kako učenicima, tako i predmetnim nastavnicima, u daljem planiranju aktivnosti koje se tiču pripremne nastave.

Pomoćnik ministra je dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal eVežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Po Pravilniku o programu završnog ispita 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda. To je uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 14, a iz izbornog predmeta 12.