Program „Zavičaj u srcu“ u kraljevačkoj biblioteci

Povodom Imendana Kraljeva danas će biti predstavljeni knjiga i dokumentarni film pod ovim nazivom

„Zavičaj u srcu” je monografija „Zavičajnog društva ’Kraljevo’ u Beogradu”, koju je pripremila grupa autora pod uredničkim okom Ljubice Rašković Stanković i Milana Novakovića.

Ova knjiga biće predstavljena danas u 15 časova, na trećem spratu Biblioteke, kao i dokumentarni film istog naziva. Učestvuju: Milan Novaković, Marina Lukić Cvetić, Dragana Tipsarević, Milomir Nedeljković.

„Ova knjiga ima za cilj da podseti na prve dolaske Kraljevčana u Beograd (preuzimanjem činjenica iz objavljenih knjiga različitih autora, dostupnih državnih i privatnih arhiva), da prema kazivanjima pojedinaca zabeleži prve pokušaje i sadržaje njihovih okupljanja i druženja, da orijentaciono utvrdi nezvaničnu „godinu” osnivanja (bez pisanog dokumenta, ali uz foto dokaze), da navede imena tih „kraljevačkih pionira” koji su osvajali Beograd.

Posle zvaničnog osnivanja, prvog Zavičajnog društva Kraljevo u gradu na Ibru i Moravi (1991), a zatim shodno tadašnjem društvenom rečniku, „Podružnice” u Beogradu (1994), slede različiti oblici okupljanja i njihovih sadržaja, koji su, nažalost, zavisili od tadašnjih turbulentnih političkih događaja. Istorijat društva pažljivo i iscrpno beleži i dokumentuje sve događaje i poduhvate koji su okupljali „zemljake”, pri čemu se posebno ističu oni koji su privukli najveću pažnju članstva i njihovih prijatelja, kao i kraljevačke i beogradske javnosti. Ono što je bila, a i biće u narednom periodu najveća vrednost čvrste matice Društva u Kraljevu i ibarsko-moravskog lokaliteta u Beogradu je okupljanje što većeg broja onih kojima DNK ima KV „hromozome”, njihovih prijatelja, njihovih prijatelja koji su česti hodočasnici Kraljeva, Žiče, Studenice, stalna afirmacija razvoja grada, povezivenje i predstavljanje njegove privrede, kulture, turističke ponude… u svim vidovima programskih aktivnosti.” (Iz predgovora „Monografija – zašto i kako”).

       M. M. D.