Savet stručnjaka: šta preduzeti u slučaju letnjih nepogoda (VIDEO)

Prema podacima Meteorološke stanice u Kovanluku, u Kraljevu je do 16 časova, za kratko vreme, palo 15 litara/m² vodenog taloga, a kiša i dalje pada; sitan grad u pojedinim delovima grada padao je 2-4 minuta; o tome šta možemo da preduzmemo da tokom oluje budemo što bezbedniji razgovarali smo sa Zdravkom Maksimovićem. rukovodiocem Odeljenja za civilnu zaštitu u Gradskoj upravi     

Od danas do ponedeljka u Srbiji su moguće vremenske nepogode, najavio je RHMZ. Na području Kraljeva se susreću crveni i žuti meteoalarm. Posle onakvih tropskih vrelina kakve smo imali prethodnih nekoliko dana kao po pravilu sledi dramatična promena vremena: olujni vetar, kiša, grad. Juče je to zadesilo mesta istočno od Kraljeva: Niš, Pirot, Kruševac, Smederevsku Palanku…

Svi smo letnju oluju već bezbroj puta doživeli i koliko god da znamo da će brzo da prođe, nikad nije prijatno. A nije uvek ni bezbedno: u gradu opasnost preti od polomljenog drveća i grana, polomljenih prozora, od limenih krovova ili crepova koje vatar podigne i za koje teško možemo da procenimo gde će pasti. Van grada opasnost preti od udara groma, pa je tako početkom juna poginuo dečak iz Sjenice.

Prema podacima Meteorološke stanice u Kovanluku, u Kraljevu je do 16 časova, za kratko vreme, palo 15 litara/m² vodenog taloga, a kiša i dalje pada; sitan grad u pojedinim delovima grada padao je 2-4 minuta.

Pogledajte video:

O tome šta možemo da preduzmemo da tokom oluje budemo što bezbedniji razgovarali smo sa Zdravkom Maksimovićem, rukovodiocem Odeljenja za civilnu zaštitu u Gradskoj upravi:

–  Kad primetimo da nailazi oluja, trebalo bi da obezbedimo sve objekte i predmete koje bi vetar mogao da podigne i koji bi mogli nekog da povrede ili nanesu materijalnu štetu: baštenski nameštaj, saksije sa cvećem i ostale predmete koje držimo u dvorištu ili na terasama. Naravno, trebalo bi zatvoriti prozore, spustiti roletne ko ih ima, a ako je baš jak vetar, zatvoriti i vrata između prostorija da bi se smanjilo strujanje vazduha.

Jedan od nekoliko urođenih strahova kod čoveka jeste strah od iznenadnog prodornog zvuka. Zato ne treba da čudi što se toliko mnogo ljudi plaši grmljavine. Poznajem osobu koja i dan-danas, u zrelim godinama, letnje oluje provodi ili ispod stola ili ispod jorgana, tresući se. I to nije nimalo smešno. Aparat koji najčešće „sumnjičimo“ za privlačenje groma je mobilni telefon. Stručnjaci tvrde da smo u zabludi i da bi zapravo trebalo da izbegavamo kontakt sa slavinama, radijatorima i ostalim metalnim predmetima u kući, jer su dobri provodnici.

Ako nas oluja zatekne na otvorenom, Zdravko Maksimović kaže da bi trebalo da pratimo sledeće preporuke:

Skoloniti se od visokih objekata – stubova, drveća, a bezbedno rastojanje jednako je visini tog objekta. Trebalo bi izbegavati blizinu električnih vodova i telefonskih kablova. Ako ste na livadi, čučnite, ali nemojte dodirivati zemlju rukama, ako ste u grupi, rastojanje bi trebalo da bude 5 metara. Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje uđite u šumu i sklonite se ispod najnižeg drveta. Ima onih koji vole da zaplivaju u reci ili moru kad počne topla letnja kiša, ali tokom oluje to nikako ne bi trebalo raditi. Ako ste na brisanom prostoru, nemojte držati otvoren kišobran ili štap za pecanje. Pomerite se od metalnih predmeta, bicikala, ili šatora koji ima metalne delove.

Najbolja zaštita od toga da nas letnja nepogoda ne zadesi na otvorenom prostoru bila bi zapravo mogućnost da što izvesnije saznamo kada će oluja naići. Za to imamo na raspolaganju 2 metode, jedna je starinska, ali i dalje aktuelna i dosta pouzdana, a druga je moderna.

foto: Erik Witsoe, Unsplash

1. Izračunajte vreme između sevanja i groma: kada vidite munju brojte koliko će sekundi proći dok ne čujete zvuk groma. Sekunde podelite sa 3 i dobićete udaljenost oluje u kilometrima;

2. Sajt https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0; , koji u gotovo realnom vremenu prati udare gromova i može vam pomoći da pratite kretanje oluje. Ipak, treba imati u vidu da s vremena na vreme dođe i do izolovanih udara groma. Takođe, postoji i sajt koji u realnom vremenu prati kretanje oblaka https://en.sat24.com/en . Imajte u vidu da je za praćenje oblaka ponekad potrebno prepoznavanje njihovog izgleda. Npr. na današnjoj karti koju prilažem, vidi se da je oko 14,50h iznad Srbije baš „kuvalo“. Ali juče kada sam tokom popodneva pratila kretanje oblaka, ono što sam videla iznad istočne Srbije meni kao laiku nije delovalo zabrinjavajuće, a donelo je velike probleme pojedinim mestima.

U svakom slučaju kombinacija sva tri ova izvora može vam pomoći da procenite kretanje oluje i da se na vreme sklonite. Ako ste na otvorenom, bilo bi dobro da su vam bar kola u blizini, jer su prilično sigurna zaštita ako zatvorite prozore i ne dodirujete metalne predmete.

Šta ako vas oluja zadesi dok vozite? Navešću primer kako ne bi trebalo da se ponašate: Jednog leta pre desetak godina sa prijateljima sam krenula sa Kopaonika oko 15h. Nismo stigli ni do Hajdučke vode, počela je oluja: obilna kiša, sugradica, grmljavina. Predložila sam da stanemo i sačekamo da prođe oluja, ne poslušaše me. Posle 5 minuta vožnje kolovoz je na nizbrdici bio pretvoren u blatnjavi potok, koji samo što nas nije nosio, oko nas je pucalo na sve strane, a od pljuska, grada i zamagljenih prozora nije se video prst pred nosom. Naš neiskusni vozač je sad odjednom poželeo da se skloni sa blatnjavog klizavog asfalta po kome smo plesali, ali sva proširenja već su bila zauzeta autobusima i automobilima… Mnogo sam se tada bila uplašila, ali pretekosmo,  oluja ode dalje na istok. Dakle, poštujte prirodu! I savete:

Ako se nađete u automobilu za vreme jake oluje, zaustavite automobil pored puta, ali dalje od elektro vodova i drveća koje bi moglo da padne na auto. Ostanite u kolima i uključite poziciona svetla, zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete – poručuje Zdravko Maksimović.

Dok sam pisala tekst i pripremala ove ilustracije sa sajtova, tačno sam procenila kretanje oblaka i kada će kiša početi da pada u zapadnom delu grada. Ipak, moram priznati da sam kući stigla mokra, pljusak me uhvatio na ulici jer sam oklevala da krenem. A kako ste vi danas prošli?

Radmila Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *