Šta priprema Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju?

Srbija je jedna od država sa najstarijim stanovništvom u Evropi i svetu. Resorno Ministarstvo priprema izmene nekoliko zakona, kao i  strateški dokument, zbog čega je u poseti Kraljevu danas boravila državna sekretarka

            Broj stanovnika Srbije svake godine se smanjuje za 40.000, jer toliko više ljudi umre, nego što se rodi dece. Svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, a tek svaki sedmi – manje od 15 godina Može li se tome stati na put? Sve dosadašnje strategije i mere nisu dale rezultat. Aktuelno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju priprema strateški dokument, a u tu svrhu državna sekretarka Milka Milovanović Minić obilazi opštine i gradove u Srbiji.

            – Moramo ohrabriti porodice da rađaju više dece, za demografski oporavak potrebno je da svaka porodica ima troje ili četvoro dece. Na terenu želimo da saznamo koji problemi muče pojedine lokalne samouprave, koje su specifičnosti, da saznamo primere dobre prakse. Kao Ministarstvo, to ćemo sažeti u jedan strateški dokument za koji se nadamo da će dobiti podršku države. Vrlo sam zadovoljna onim što sam čula od gradonačelnika Terzića, jer mi je predstavljen set raznovrsnih mera kojima grad Kraljevo pomaže porodice sa decom.

Milka Milovanović Minić

            Državna sekretarka je rekla da osim strateškog dokumenta Ministarstvo u međuvremenu privodi kraju pripreme izmena i dopuna nekoliko zakona, kao što je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i Porodični zakon:

            – Novine su da majke dece sa invaliditetom više neće morati da biraju između prava na zaradu i prava na tuđu negu i pomoć, već će porodica imati pravo na obe naknade. Takođe, pojačane su kaznene odredbe za poslodavce koji donose odluke na štetu porodilja ili porodica. Iz Porodičnog zakona izdvajam potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

            Gradonačelnik Predrag Terzić je podsetio na mere kojima grad Kraljevo poslednjih godina pomaže porodice, naročito one sa troje i više dece:

            – Od ove godine subvencionišemo i boravak dece u privatnim vrtićima sa 80%, u istom procentu podržaćemo ishranu dece i održavanje prostora u vrtićima koje budu otvorila preduzeća za decu svojih radnika i za sada je sasvim izvesno da će takav vrtić biti otvoren u kompaniji „Eurotay“. Porodicama bez dece obezbeđujemo 300.000 dinara za vantelesnu oplodnju u zemlji ili inostarnstvu bez ograničenja broja pokušaja. Osim toga, porodicama sa troje i više dece smanjili smo cene komunalnih usluga za 30%, a oni na seoskom području, koji ne mogu da koriste ovu pogodnost, dobijaju 10.000 dinara.

            Terzić je podsetio da se porodicama pomaže i izgradnjom infrastruktire, puteva na seoskom području, pa i pomoći u otvaranju radnih mesta, jer se time poboljšava materijalni položaj svake porodice.

            U nastavku posete državna sekretarka je obišla porodicu Ljupke Janić iz Žiče, koja ima troje dece i vlasnica je mlekare, a o ovoj poseti možete pročitati tekst Reč preduzetnice Ljupke: Dečiji dodatak svakom detetu!

R. Vesković

Naslovna fotografija: Kevin Gent, Unsplash

1 komentar za naslov “Šta priprema Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju?

  1. Da je Pera odmah otišao u policiju, većina ovog sranja ne bi se desilo……

Comments are closed.