Promocija knjige pesama Živorada Nedeljkovića

Pesničkom zbirkom „Otet predeo“ Živorad Nedeljković zakoračio je u četvrtu deceniju „pevanja“, sačuvavši svežinu i recentnost svog pesničkog glasa

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu danas (utorak 6. jun) u 18 časova biće predstavljena knjiga pesama „Otet predeo” Živorada Nedeljkovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika i urednika u izdavačkoj delatnosti kraljevačke biblioteke.

Ovom pesničkom zbirkom Živorad Nedeljković zakoračio je u četvrtu deceniju „pevanja“, sačuvavši svežinu i recentnost svog glasa, uprkos nesvakidašnjoj konzistentnosti pesničkog postupka i tematsko-motivskog korpusa. Ta postojanost nikako ne znači odsustvo promene, dozrevanja, račvanja poetičkih rukavaca koji se nedvosmisleno registruju duž tako dugog stvaralačkog protoka, već se generiše kao dominanta zasnovana na sržnim svojstvima Nedeljkovićeve poezije kakva su rafinirana, čista liričnost, mekota senzibiliteta, intertekstualna i metatekstualna korelativnost i sinkretičnost.

Pomenuti poetički fundamenti, u sadejstvu sa vanrednom stvaralačkom intuicijom i fluidnošću slika unutar poetskog teksta, koji u „Otetom predelu”  dostižu silovitu, zrelu snagu, daju umetničku krepkost i ovoj Nedeljkovićevoj objavi. Nedeljkovićevi stihovi emituju eskapistički nemir provociran neprilagođenošću savremenom svetu i njegovim (ne)etičkim postavkama.

Razgovor sa Živoradom Nedeljkovićem vodiće Danka Spasojević.

     M. M. D.