Protest ispred zgrade PU Kraljevo: „Prijave učesnicima blokade su zastrašivanje“ (VIDEO)

Grupa građana nezadovoljnih zbog toga što su pojedini učesnici prošlonedeljne blokade saobraćaja u Kraljevu kod nadvožnjaka dobili prekršajne prijave, okupila se danas isped zgrade Policijske uprave

Skup nije bio zvanično prijavljen, niti je građane neko pozvao na ovo okupljanje. Na društvenim mrežama juče je Nebojša Kovandžić (Inicijativa „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“) objavio post sa fotografijom jednog prekršajnog naloga, napisavši da će on danas u podne, biti ispred Policijske uprave u Kraljevu zbog toga što „ustaje protiv zastrašivanja i represije“.

To nije prijava protiv mene, već protiv jednog našeg sugrađanina. Prošle subote, kad je bila blokada kod „male pijace“, on je učestvovao zajedno sa nas više od hiljadu sa obrazloženjem da se, u svojstvu pešaka kretao van pešačkog prelaza i zadržavao na raskrsnici – rekao je za portal Krug Kovandžić.

Pogledajte VIDEO prilog:

Kako je navedeno u prijavi on je time prekrip član 333. član 1, tačka 51 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Advokat za ljudska prava Vladimir Beočanin istakao je da je, prema informacijama koje ima, jedino Policijska uprava Kraljevo pisala prekršajne naloge, budući da, kako je rekao, nije poznato da se to dogodilo u drugim mestima u Srbiji. On objašnjava da je prekršajni nalog neka vrsta mandatne kazne:

Vladimir Beočanin, advokat za ljudska prava

Ako ga ne potpišete i ne predate sudu, a u roku od osam dana ne platite kaznu, onda će se naplatiti kazna od 5.000 dinara. Ako platite u roku od osam dana, biće naplaćena polovina te kazne. Suština je da na prekršajnom nalogu moraju da postoje jasni dokazi ko je utvrdio da je građanin učinio prekršaj! Tog dana smo bili svedoci da nije bilo policije, što sve upućuje na sumnju da je, možda, neko špijunirao, snimao iza neke zavese taj skup i na taj način došao da podataka da su određena lica bilo na tom skupu. Takva prijava predstavlja pritisak na javnost i zastrašivanje ljudi – ocenjuje Beočanin.

On je dodao kako mu se čini da je kompletna akcija Policijske uprave Kraljevo usmerena ka progonu političkih neistomisljenika i da je usmerena na to građane odvrati od  o svakog budućeg okupljanja ili blokade.

I Nebojša Kovandžić naveo je kako, u poslednje vreme, prema njegovim rečima, postoji pritisak na građane:

Nebojša Kovandžić – Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva

Dolazi im se na vrata i sugrešiše da ne izlaze na blokade, preti im se krivičnim prijavama, govori da je to kažnjivo. To je nedopustivo.

Predstavnici okupljenih građana ušli su u zgradu Policijske uprave gde su, kako su naveli, želeli da objasne razloge današnjeg okupljanja, ali ih niko nije primio. Dežurni su im objasnili da načelnik policijske uprave nije tu, a da niko drugi nema pravo to da učini, pa je dogovoreno da svoju zamisao realizuju u ponedeljak – 13. decembra.

Svedoci smo da niko nije izašao da nas primi, da pita zbog čega smo došli. To sve pokazuje ignoranti stav.Oočekujem da će ovakvih prekršajnih naloga biti sigurno i u narednim danima. Možda nisu stigli da popune sve prekršajne naloge na vreme i da dostave građanima, ali je ovo ujedno apel građanima: nemojte plaćati kazne nego se upustite u sudsko odlučivanje, a postojeće pravni timovi u ovom gradu će stati iza vaših prava – poručio je advokat Vladimir Beočanin.

Kao razlog on je naveo da blokada i protest prošle subote nisu bili organizovani radi ostvarivanja nekog ličnog prava, već radi zaštite životne sredine, prirode, reka i svega što je očigledno ugroženo.

Nebojša Kovandžić je objasnio da su danas svi na ovom događaju bili samostalno:

Zapravo, mogu da kažem da nisam ovo organizovao, da sam došao sam u svojstvu građanina da ustanem protiv torture države nad svojim narodom, jer to je nedopustivo u 21. veku da, kada imamo 1.000 drugih stvari i problema koje treba da rešavamo nas država pritiska, preti nam sa nekim prekršajnim prijavama i ne da nam da izlazimo i da iskažemo od svoje mišljenje i svoje pravo.

Advokat Beočanin podsetio je da je upravo posle prošlonedeljnih protesta širom Srbije  došlo do povlačenja, odnosno – do nepotpisivanja dva zakona koji su prethodno usvojeni u Narodnoj skupštini:

Sve to ukazuje na opravdanost takvog protesta i blokade. Na kraju krajeva, sve to potvrđuje i predsednik države koji je rekao „građane moramo više da slušamo!“ Ako građene treba da slušamo više, onda ne treba da vršimo represija protiv onih koji su se usudili da na proteste izađu i ukažu na e nedostatke postojećeg sistema.

M. M. D.