Protest „Srbija protiv nasilja“, deo učesnika protesta i dalje ispred zgrade RTS-a

Veliki deo učesnika večerašnjeg protesta se razišao, ali oni koji se nalaze u „prstenu“ oko zgrade RTS-a i dalje zahtevaju uživo uključenje ove televizije sa protesta o kojem je večeras pušten prvi prilog u drugom Dnevniku

U Beogradu je, uprkos kiši (koja je pratila i sinoćni protest vladajuće koalicije pod nazivom „Srbija nade“ i vremenom postajala sve jača), okupljanje građana počelo oko 18 časova ispred zgrade Narodne skupštine. Na ćetvrti po redu protest „Srbija protiv nasilja” pozvali su predstavnici dela srpske opozicije. Protest je počeo intoniranjem pesme „Vostani Serbie“, a onda se okupljenima obratila Ranka Kašiković, nekada radnica Gerontološkog centra u Subotici koja je u javnosti i ranije govorila kako je pre dve godine bila žrtva mobinga i ostala bez posla nakon što je odbila da prisustvuje mitingu Srpske napredne stranke. Ona je poručila da joj nije lako da govori o svojoj ranjivosti.

foto Goran Simović

Ali, ovo je priča o nama in eka ovo bude naš poziv za promenu, da dignemo glas protiv zastrašivanja. Ako svi kažemo „ne“, šta nam mogu? – pitala je okupljene Kašiković.

Ona je pročitala zahteve skupa “Srbija potiv nasilja”: smena čelnika REM-a i RTS-a, smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama “Pink” i “Hepi”, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

snimak ekrana YouTube

Učesnici protesta su, potom, prema ranijim najavama, prošli delom Bulevarom kralja Aleksandra i Beogradskom ulicom, a onda stigli ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, gde je napravljen „prsten“ oko ove zgrade i razvučeni su transparenti sa imenima medija čije se gašenje ili oduzimanje frekvencije traži.

Učesnici protesta uzvikivali su: “Ostavke, ostavke!“ i „Vučiću, odlazi!“ i pozivali radnike RTS-a da im se oridruže.

Ova televizija je večeras svoj udarni Dnevnik u 19.30 započela informacijom o protestu “Srbija protiv nasilja” i uključenjem novinarke  koja je, uz kadrove na kojima se video veliki broj okupljenih, izvestila o dešavanjima ispred RTS-a i najavila da će ih pratiti i dalje.

U međuvremenu, veliki deo učesnika večerašnjeg protesta se razišao, ali oni koji se nalaze u „prstenu“ oko zgrade RTS-a i dalje zahtevaju uživo uključenje ove televizije. Za večeras nije bilo planirano blokiranje mosta Gazela, a organizatori su pozvali građane na novi protest usubotu 3. juna.

Deo predstavnika kraljevačke opozicije je, kao i prethodne, podržao i večerašnji protest u Beogradu.

     M. M. D.

2 komentara za naslov “Protest „Srbija protiv nasilja“, deo učesnika protesta i dalje ispred zgrade RTS-a

  1. Koliko je ovo izlizano i besmisleno…oduzmite frekvencije!Meni su rekli da moram da…sloboda narodu..mi moramo…ajde vise odrastite i ne tamlaćujte tu decubibugubidane koji su vazda kso ovce idli za raznim Čedama,Đilasima,Čankovima i ostalom bulumentom koja pliva u milijardama dok se ovi i dalje voze gradskim prevozom i psuju državu i vlast.Ko hoće da ima moraće da radi i vladt treba da ee kritikuje kad nema posla i para a ove priče o frekvencijama zbog masakra i neki nebulozni zahtevi kso npr Bodka kojibtrazi prelaznu vladu su idiotarije usled nemanja vime da se ispuni vreme govora pred okupljenima.Nema cobeka u Srbiji kojem nije srce slomljeno kada jebubijena mlafost u ona 2 crna dana ali nemojmo da se lazemo,umre nam i rodeni pa moramo dalje i stvarnonije lepo to uzlopotrebljavati za svoje livne interese i pozivati se na te tragedije.Kad čujem da neki jos”oplakuku”Olivera Ivanovića a nebznaju ni kako je iugledao mi kako mu se zvala stranka,udivica mu se već preudala ali Mariniku dusa boli za njim i ona zna da ga je Vučićev tim ubio hrr je predstavlkao pretnju za rezim u Beogradu!?Ej ljudi,probudite se i radite mesto korisno!

Comments are closed.