Protestna vožnja poljoprivrednika na traktorima zaustavljena na ulazu u Kraljevo (VIDEO)

Za poslednjih 18 godina u Srbiji je ostala tek desetina nekadašnjeg broja junica i krava, mleko se uvozi, a ne otkupljuje od domaćih mlekara i situacija je, jednostavno, neodrživa, poručuju poljoprivrednici

Umesto na njivama, članovi Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja danas su na Ibarskoj magistrali. Policija je na popularnoj „triangli“ – kružnom toku na ulasku u Kraljevo iz smera Adrana – zaustavila protestnu vožnju poljoprivrednika, od kojih su neki do tog mesta prešli put od Mrčajevaca, a jedan deo njih im se pridružio u Adranima. Poljoprivrednici kažu da nisu očekivali da ih policija zaustavi, jer su još pre desetak dana tri udruženja mlekara i četiri udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine policiji obavestili i najavili protest u slučaju da ne bude uspeha u pregovorima sa Vladom.

Sinoć smo poslali tačnu lokaciju ulica kroz koje smo planirali danas da prođemo kroz Kraljevo. Policija je sada napravila samo još gori zastoj, jer je ovo jedini prilaz Kraljevu sa Ibarske magistrale, tako da su kolone kilometarske – kaže Slobodan Vidojević, predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

On dodaje kako 10 meseci očekuju da će im Vlada i resorno ministarstvo izaći u susret:

Međutim, za naše zahteve oni nisu imali sluha. Koliko već puta odlazimo u Ministarstvo poljoprivrede, a juče, kad smo bili poslednji put, oni su izašli sa rečima da od naših zahteva nema ništa i da je jedino što će uvesti – prelevmani 300 dinara na sireve, a da uvoz mleka ostaje i dalje slobodan.

Pogledajte VIDEO prilog:

Zahtevi poljoprivrednika su subvencije po hektaru od 300 evra, garantovana cena mleka od 75 dinara po litru bez PDV-a, cena dizela na koju se neće obračunavati akciza i PDV i subvencije po grlu goveda od 40.000 dinara.

Koliko je stanje u stočarstvu i mlekarstvu Srbije loše, naš sagovornik ilustruje njemu poznatim podacima za poslednjih 18 godina:

Od 2005. godine kada sam počeo da radim veterinarski posao i kada je počelo obežavanje pasoša za goveda, bilo je oko 1.250.000 ženskih grla goveda (krava i junica) starijih od 12 meseci. Po poslednjem popisu iz 2022 godine, sada ih ima oko 171.000, a po isplaćenim premijama za mleko ispada da nema ni 140.000 krava na teritoriji Srbije – podvlači naš sagovornik.

Kao dalje planove on najavljuje blokadu Ibarske magistrale u Preljini sa mnogo većim brojem učesnika protettne vožnje i, eventualno, odlazak za Beograd.

Sve to ako ne bude ništa od ispunjenja zahteva, a mislim da će teško biti, jer vidim da oni nas oni ne čuju, razumeju nas, ali nemaju rešenja.

Raćo Vidojević: “Pustili su uvoz mleka da bi bednog seljaka potopili do dna

U koloni od pedesetak traktora zaustavljenih danas na ulazu u Kraljevo iz smera Adrana bio je i Raćo Vidojević iz sela Bresnica kod Čačka. Na glavi šajkača, u grudima gnev što su u koloni zaustavljeni, a na pitanje zbog čega se i sam odlučio na ovakav vid protesta, Raćo za portal Krug kaže:

E, dijete, zašto sam? Ne znam ni ja. Kukao bih da mogu, ali ne mogu da kukam. Došao sam da protestujem zbog cene mleka. Borimo se, ima već pet-šest meseci, a da uradimo ne možemo ništa. Niko nas živi ne sluša, niti njih interesuju proizvođači mleka. Pustili su uvoz mleka da bi ovog bednog seljaka potopili do dna.

Raćo dodaje da je mleka uvezeno verovatno više nego što su potrebe Srbije za godinu dana:

Pitaću ih kad mi pokoljemo ovo kravica što nam je ostalo. Deci neće više moći da pokažu kravu živu, nego će morati na slici da im je pokazuju. Glasao sam za predsednika Vučiča, javno kažem, ali mu nikada više ne bih dao glas. Doveli su nas do prosjackog štapa. Da li je on kriv za to ili ovi oko njega – ne znam, to neka se on pita.

Naš sagovornik kaže da ne može finansijski da opstane ni sa 20 i nešto grla koliko ih trenutno ima:

Umesto da sam sada u štali i da hranim moje kravice da mi daju što više mleka, ja sam morao u koloni da dođem ovde i, eto, ne mogu da uđem u Kraljevo, u svojoj zemlji. Moj pokojni stric, Bog da mu dušu prosti, na tenku je ušao u Kraljevo, a ja danas ne mogu. To je sramota, a ti Vučiću dobro razmisli ko je iza tebe – poručio je predsedniku Srbije Raćo Vidojević, poljoprivrednik iz sela Bresnica kod Čačka.

Poljoprivrednici su doneli odluku da na ulazu u Kraljevo i prenoće, a kako dalje odlučiće, kažu, – sutra.

    M. M. D.