Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora: pet stranaka prelazi cenzus (VIDEO)

Što se tiče lokalnih izbora u Kraljevu, u GIK-u tvrde da je izborni dan prošao bez zabeleženih nepravilnosti, ali se večeras neće oglašavati sa bilo kakvim zvaničnim rezultatima, a šta kažu u strankama?

Prvi džak sa listićima u Gradsku izbornu komisiju pristigao je iz Okružnog zatvora u Kraljevu. Svih ostalih 129 biračkih mesta zatvoreno je na vreme i nije bilo prekida tokova glasanja, kaže Danijela Majstorović, predsedica GIK-a Kraljevo.

Mi imamo obavezu da do sutra u 8 ujutru primimo sav materijal i da predamo rezultate Republičkoj izbornoj komisiji.

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Predrag Terzić izjavio je da izlaznost u Kraljevu iznosi nešto manje od 59 procenata, da im rezultati još uvek pristižu i da su, za sada, obradili podatke sa nešto više od 20 biračkih mesta, ali da se radi o manjim biračkim mestima:

Zbog toga ne bih iznosio konačne prognoze u pogledu rezultata izbora, i na lokalu, i u republici. Ipak, prvi rezultati pokazuju da je SNS ubedljivo pobedila na teritoriji Kraljeva, ali treba sačekati sa konačnim rezultatima.

U ime Koalicije Starodsedeoci, Novo lice Kraljeva, Ne damo Ibar, Spasimo Studenicu na društvenim mrežama se obratio Ivan Matović, nosilac ove liste, koji je istakao da oni imaju obrađen dobar deo biračkih mesta, ali da nemaju rezultate iz velikih gradskih izbornih jedinica:

Naša lista trenutno se kreće između 18% i 20%. Pobedili smo u nekim selima: u Lađevcima, Miločaju i Popovićima, a imam informacije i od drugih opozicionih stranaka da imaju više glasova od SNS u Roćevićima. Mislim da je situacija takva da je vrlo izvesno da će opozicija, mislim na Lokalni front, Koaliciju Srbija protiv nasilja i na našu koaliciju, koja je, trenutno, ubedljivo druga stranka po snazi u Kraljevu – imati većinu, ali sačekaćemo rezultate iz velikih gradskih izbornih jedinica u kojima očekujemo., možemo samo da popravimo rezultate.

Iz Lokalnog fronta nezvanični podaci su da su “u selima oko cenzusa i malo preko, a u gradu na oko 10-12%”.

PARLAMENTARNI IZBORI – PODACI RIK-a

Prema podacima Republičke izborne komisije, sa obrađenih 340 obrađenih biračkih mesta Koalicija Srbija ne sme da stane – Aleksandar Vučić osvojila je 55,54 odsto (30.012 glasova=, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 12,8 odsto ili 6.918 glasova.

Prema podacima RIK-a, lKoalicija „Ivica Dačić – premijer Srbije” ima 8,16 odsto ili 4.408 glasova.

NADA je dobila 3,58 odsto ili 1.934 glasa, a Nacionalno okupljanje – Dveri /Zavetnici 3,05, odsto ili 1.650 glasova.

PRVE PROJEKCIJE IPSOS/CeSID: SNS 46%, SPN 23%, SPS 6,9%

PREMA prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 65,1 odsto uzorka, lista “Srbija ne sme da stane” osvojila je na parlamentarnim izborima 46,6 odsto glasova, lista “Srbija protiv nasilja” 23 odsto, lista oko SPS-a 6,9 odsto, koalicija Nada 4,9 odsto i “Mi – Glas iz naroda” 4,8 odsto.

Blizu cenzusa je i koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

Izvor: Tanjug

BRNABIĆ. DOBRO DOŠLI NA SLAVLJE

U sedištu Srpske napredne stranke u Beogradu, Ana Brnabić je, na konferenciji za novinare izjavila da može da kaže „dobro došli na slavlje“.

Na osnovu 50 odsto obrađenih uzoraka lista „Srbija ne sme da stane” ima 47,1 odsto glasova i sama više od 125 mandata u Skupštini Srbije.

Prema istom uzorku, kako je dodala,lista ”Srbija protiv nasilja” osvojila je 23 odsto glasova, a koalicija oko Socijalističke partije Srbije – 6,7 odsto glasova, koalicija „Nada” – 4.9 odsto, koalicija ”Mi – glas iz naroda” 4,6 odsto, a koalicija ”Nacionalno okupljanje” Dveri i Srpske stranke Zavetnici osvojila između 2,9 i tri odsto glasova.