Raške duhovne svečanosti: Od Stefana Milenkovića do „Van Goga“

Bogat i zanimljiv program tokom pet dana manifestacije Raške duhovne svečanosti mogao bi biti baš dobar razlog da posetite Rašku od 15. do 19. avgusta

            Raške duhovne svečanosti, kulturna manifestacija koju 27. put organizuju opština Raška, Centar za kulturu Gradac i Turistička organizacija Raške, ove godine imaju zaista bogat program sa eminentnim stvaraocima. Održava se pod geslom „Biti, naravno“.

Plakat Raških duhovnih svečanosti, 15-19. avgust 2021.g

            Prvo veče u nedelju 15. avgusta posvećeno je muzici 20. veka, roku i džezu. Biće priređena izložba rok fotografija „Svedok slave“ Branislava Brajana Rašića i predstavljena knjiga „Jazz face“ Vojislava Pantića.

            U ponedeljak ujutro počinje višednevna radionica mozaika, koju vodi Ljiljana Rašić, a u popodnevnim satima biće predstavljen sajt TV magazina RTS-a „Oko“. U 19.30 je svečano otvaranje manifestacije, zatim tribina „Tamo i ovde među knjigama“ – razgovor sa Vladimirom Pištalom, piscem i upravnikom Narodne biblioteke Srbije, a progam će biti završen koncertom posvećenim muzici Reja Čarlsa u izvođenju Uroša Perića i Mambo Starsa.

            „Ima li Italije posle Jugoslavije“ naziv je popodnevnog programa 17. avgusta, a biće reči o „kulturnim vezama dva naroda koji se vole“.  Večernji program je posvećen pitanjima vere i svetovnog života „Gde je Bog kad je teško“, uz učešće dr Siniše Jelušića, profesora na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, i pozorišnog kritičara Bojana Munjina, a u nastavku će biti prikazana predstava „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta. Program u utorak će biti završen koncertom gitarskog  kvarteta „40 fingers“ iz Italije.

            Iz programa predviđenog za sredu izdvajamo koncert Tijane Dapčevićnamenjen deci i odraslima“ od 13 časova, a i ostalih dana manifestacije ima nekoliko programa za najmlađu publiku. U 14 časova u manastiru Gradac biće predavanje „Od Jadrana do Raške – sakralna arhitektura Hrvata i Srba u 12. i 13. veku“. Govori Gaetano Benčić, istoričar i kustos u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču. U večernjem programu biće predstavljena knjiga reditelja Nebojše BradićaPut do pozorišta“, prva knjiga u ediciji Raških duhovnih svečanosti. Za sredu su predviđena dva, naslućujemo, odlična koncerta: najpre će nastupiti Stefan Milenković i Kamerata Novi Sad, a zatim rok grupa „Van Gog“.

            Poslednjeg dana Raških duhovnih svečanosti, na Preobraženje 19. avgusta, biće predstavljena knjiga eseja Đorđa Matića o umetnicima iz različitih epoha „Senke naših predaka, otrgnuto od zaborava: Istorija i savremenici“, zatim sledi tribina „Prestonice kulture ili gradovi u fokusu“. Finale manifestacije je dodela priznanja “Stefan Prvovenčani”, ime dobitnika se tradicionalno objavljuje tek na svečanom otvranju, a za kraj ostaje koncert Matije Dedića „Tajna vještina“.

            Oni koji osmišljavaju program Raških duhovnih svečanosti iz godine u godinu su sve inventivniji i ambiciozniji, pa će tako ove godine ljubitelji kulturnih događaja u Raški, meštani i njihovi gosti, zaista uživati.

R.V.