Raspisan javni poziv za energetsku sanaciju zgrada u Kraljevu

Novca, prema rečima nadležnih, ima dovoljno da se finansira energetska sanacija 30 zgrada

Sprovođenjem mera energetske efikasnosti u stambenim objektima omogućava se ušteda energije do 35 odsto. Raspisivanjem Javnog poziva za energetsku sanaciju stambenih zgrada u Kraljevu nadležni su pozvali sve zainteresovane stambene zajednice da da se prijave, uz poruku da novca ima dovoljno novca da se isfinansira energetska sanacija 30 zgrada u Kraljevu.

Ukoliko bude veće interesovanje, razgovaraćemo sa ljudima iz Ministarstva rudarstva i energetike kako bismo pronašli način da izađemo u susret što je moguće većem broju građana Kraljeva – istakao je Aleksandar Nestorović, direktor Javnog energetskog preduzeća „Toplana“ Kraljevo na sastanku koji je, zajedno sa dr Predragom Terzićem predsednikom Privremenog organa Kraljeva, održao sa upravnicima stambenih i stambeno-poslovnih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja. U pitanju je projekat koji zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike, Grad Kraljevo, ovdašnja „Toplana” i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U budžetu države za ovu godinu predviđeno je 50 miliona evra za obezbeđivanje kredita za realizaciju projekta na nivou čitave zemlje. On podrazumeva energetsku sanaciju fasade, krovova, delova porduma tj. ploča ispod samog prizemlja, ulaznih vrata i svetlarnika i predviđa dodeljivanje bespovratnih sredstava za troškove pripreme elaborata energetske efikasnosti i 50 odsto vrednosti investicije.

Svoju polovinu investicije građani bi vraćali iz postignutih ušteda u računima za toplotnu energiju, a procenjen je period povraćaja investicije na 8-10 godina, zavisno od stanja u kom se zgrada nalazi i od trenutne specifične potrošnje na godišnjem nivou.

Prijavom po ovom javnom pozivu stambena zajednica ne preuzima pravne niti finansijske obaveze prema ostalim učesnicima projekta i ne obavezuje se da će u narednom periodu zaključiti bilo kakav ugovor o finansiranju energetske sanacije.

Prema rečima Nestorovića, ovakav način energetske sanacije objekata je znatno lakše i isplativije realizovati, a od toga će svi imati koristi. I predsednik Privremenog organa ocenio je da je u pitanju veoma važan projekat za sve koje se greju putem sistema daljinskog grejanja, ali je važan i za čitavo Kraljevo.

Građani će plaćati isti račun „Toplani’, a biće izvršena potpuna energetska sanacija zgrade u kojoj žive.

Na Javnom pozivu mogu učestvovati stambene zajednice koje imaju upotrebnu dozvolu (minimum izdatu građevinsku dozvolu) i priključeni su na sistem daljinskog grejanja;

Odluku o učešću na javnom pozivu donosi skupština svake stambene zajednice, većinom koju čine najmanje dve trećine (2/3) ukupnog broja glasova pri čemu je neophodno da je na sistem daljinskog grejanja priključeno minimum 70% od ukupnog broja stanova i lokala. Minimalan broj prijavljenih za svaku stambenu zajednicu je tri. Takođe, objekat za koji se konkuriše ne sme biti pod zaštitom spomenika kulture ili pod prethodnom zaštitom.

Pravo podnošenja prijave imaju stambene zajednice upisane u registar stambenih zajednicakoje imaju izabranog upravnika ili profesionalnog upravnika

Ukoliko se putem jednog mernog uređaja (merila toplotne energije – kalorimetra) vrši merenje isporučene toplotne energije za više stambenih zajednica, prijavu moraju zajednički podneti sve stambene zajednice kojima se merenje isporučene toplotne energije vrši putem tog mernog uređaja (zajednička prijava).

Obrasce kojima se može konkurisati na ovaj javni poziv može se preuzeti na internet stranici grada Kraljeva.

Na osnovu ovog kriterijuma podnosilac prijave može steći maksimalno 70 bodova, a prijave se mogu podnositi do 30. decembra,

Za sve dodatne informacije i obaveštenja podnosioci prijave mogu se obratiti:

energetski menadžer grada Kraljeva tel. +381 (0) 36 315 000 

e-mail: energetskimenadzer@kraljevo.rs

JEP “Toplana” Kraljevo tel. +381 (0) 36 314 895 e-mail: office@toplanakv.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike, Grad Kraljevo i „Toplana” će, na osnovu raspoloživih finansijskih sredstava, ponuditi rangiranim stambenim zajednicama učešće u projektu, a one nisu dužne da se priključe i mogu odlučiti i da predlog odbiju.

   M. M. D.

1 komentar za naslov “Raspisan javni poziv za energetsku sanaciju zgrada u Kraljevu

  1. Bilo je reči da će i privatne kuće koje su legalizovane moći da konkurišu za energetsku efikasnost pa ništa se više ne pominje a što se tiče zgrada nadam se da će biti pošten tender da ne bude zgrade u kojima žive nedodirljivi besmrtni elita (snobovi i tajkuni)

Comments are closed.