Roditeljima od jeseni više novca za rođenje deteta?

Rasprava o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom počinje 17. jula

Od 1. januara ove godine roditelji u Srbiji za rođenje prvog deteta dobijatju 371.614 dinara. To je iznos koji je za pedesetak evra viši od onog koje su do roditelji prvog deteta dobijali do kraja 2023.

Tada su povećani i iznosi za drugo, treće i četvrto deta, kao i paušal za nabavku bebi opreme, a danas je ministar finansija Siniša Mali najavio da su spremne izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i da će javna rasprava na tu temu početi 17. jula.

On je dodao i kako očekuje da će izmene pomenutog zakona u Narodnoj skupštini biti usvojene tokom septembra, posle čega bi trebalo da počne i njihova primena.

Prema najavama ministra Siniše Malog, od jeseni bi za svako prvorođeno dete roditeljima bivalo isplaćeno po pola miliona dinara, a za drugorođeno dete – 100.000 dinara više.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za rođenje prvog deteta porodice trenutno dobijaju 10 puta više sredstava nego 2012. godine. Tada je, naime, prema podacima RZS, podrška države namenjena podsticaju nataliteta iznosila oko 305 evra, a danas 3.176. Za kupovinu bebi opreme roditelji dobijaju još 6.867 dinara.

Jednokratna pomoć za rođenje drugog deteta od 1. januara ove godine iznosi 123.871 dinar, a na to ide i dodatno u 24 rate još 329.643 dinara ili mesečno 13.735.

Za treće dete dodatak se isplaćuje u 120 rata i iznosi 1.977.862 dinara ili mesečno 16.482. Za četvrto dete roditelji mesečno, tokom 120 meseci, dobijaju po 24.723 dinara, odnosno – ukupno 2.966.793 dinara za 10 godina.

Iz republičkog budžeta izdvaja se i novac za one koji još uvek nemaju potomstvo. Vantelesna oplodnja o trošku države. Prošle godine pomerena je starosna granica sa dotadašnje 43 na 45 godina, čime je proširen krug žena koje imaju pravo, a odnedavno je moguća i vantelesna oplodnja donarinim reproduktivnim materijalom, što je država omogućila potpuno besplatno za sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove.

Za finansijsku podršku lokalnim samoupravama za sprovođenje mera pronatalitetne politike i podrške porodicama – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je ove godine dodelilo 400 miliona dinara za sufinansiranje opštinskih projekata u 52, a novac je u ove svrhe dodeljen i nevladinim organizacijama.

Od 1. avgusta prošle godine, zahvaljujući izmnama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, omogućeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije supruge imaju svoje firme, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate. Otac deteta ova prava može ostvariti posle tri meseca od bebinog rođenja za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno.

   M. M. D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *