Sagrađen most u Bogutovcu kod Kraljeva

Posle decenija molbi i očekivanja i raznih nevolja konačno su, umesto ćuprije „na žici” betonskim mostom u Bogutovcu kod Kraljeva spojene obale Ibra

Tokom proteklih poplava na području Kraljeva nadošle reke i bujični potoci oštetili su desetak mostova. Jedan je, ipak, sagrađen i za nedelju dana biće spreman za puštanje u saobraćaj. Reč je o mostu u Bogutovcu, naselju u Ibarskoj dolini, udaljenom dvadesetak kilometara od Kraljeva.

Završavamo asfaltiranje, predstoji još da se uredi pristupni deo sa jedne i druge strane tako da će most moći da se koristi za sedam do deset dana. Njegova dužina je oko 130 metara, sastoji se od tri raspona na četiri stuba. Širina kolovoza je 2,5 metra plus pešački deo, a nosivost je 12 tonaobjašnjava nam Ilija Radovanović, šef gradilišta, zaposlen u građevinskom preduzeću HSV iz Vlasotinaca koj od početka gradnje izvodi radove.

Inače, zanimljiva je istorija ranijeg i ovog mosta koji pomenuti Bogutovac spaja sa naseljima Zamčanje i Luke u kojima je tridesetak kuća. Davno, bez mosta oni su morali okolo, putem dugim dvadesetak kilometara, pa najbližim mostom preko Ibra u Mataruškoj Banji. Zato je još sedamdesetih godina prošlog veka tu sagrađen viseći most, kako su ga zvali „ćuprija na žici”.

Prelazilo se njim čak i onda kada je pre nekoliko godina, zbog istrošenosti konstrukcije, zabranjen i za pešake. Najhrabriji i najveštiji su prelazili i manjim automobilima, istina kad nema vetra, jer je lelujanje iznad Ibra bilo baš zastrašujuće.         

Prelazak preko starog mosta – foto M. Dugalić

Zato su se meštani pomenutih sela, a posebno moj otac Rade, kao odbornik u opštinskoj skupštini zalagali da se napravi pravi i siguran most. Bilo je tu obećanja od ranijih vlasti, vojske, železnice… ali od toga ništa. Onda sam ja, kao predsednik Saveta mesne zajednice iskoristio posetu predsednika Aleksandara Vučića etno selu u Bogutovcu i zamolio da država pomogne gradnju mosta. On je to obećao i uz ulaganje od 56 miliona dinara i značajnu pomoć gradskih vlasti radovi su započeti polovinom prošle godineobjašnjava nam Milan Pantović iz Zamčanja, sela pokraj desne obale Ibra.

Tako je gradnja mosta trebalo da se okonča krajem 2022. godine, ali u  noći, između 21. i 22. novembra, baš dan pred planirano betoniranje i spajanje dva od četiri noseća stuba, nabujali Ibar je srušio i delom odneo pripremljene skele i oplate. Stoga je sve moralo da se radi ponovo, a rok okončanja radova produžen, eto do ovih dana.

Za razliku od prošlogodišnjih poplava, most je ovog proleća „položio” i probu odolevajući udarima vode nabujalog Ibra.

M. Dugalić

izvor: “Politika”