Saradnja kraljevačke Poljoprivredno-hemijske i škole iz Ljubljane (VIDEO)

U Kraljevu prvi put, u okviru Erasmus plus projekta, borave đaci neke strane zemlje, a i domaćini, i gosti iz Slovenije – prezadovoljni su zbog prilike da sagledaju sve različitosti i sličnosti koje im pomažu da budu – još bolji

Grupa od osam Slovenaca, sedam srednjoškolaca i njihov profesor Matevž Kramer več nedelju dana gosti su kraljevačke Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe  Radić”. Gosti koji ostaju još jednu sedmicu, dolaze iz Ljubljane, iz Biotehničkog obrazovnog centra (BIC) iz Ljubljane, a saradnja se dešava u okviru  Erasmus plus projekta. Ovo je prvi put da u Kraljevu, u okviru Erasmus plus projekta, borave đaci neke strane zemlje, a za njih je organizovan veliki broj aktivnosti u okviru škole i na nivou grada, kao i posete prirodnim resursima, parku prirode Golija, Specijalnom rezervatu prirode Goč – Gvozdac, Muzeju voda u Vrnjačkoj Banji, okamenjenoj pumi u Mataruškoj banji  itd. Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta nastavnih I vannastavnih sadržaja, unapređenje i razmena znanja i razvoja sveti o potrebi zaštite životne sredine, brige o prirodi i zaštiti prirodnih resursa. 

Pogledajte VIDEO reportažu

Danas su gosti i domaćini zajedno zasadili po sadnicu autohtonih sorti slovenačke i srpske jabuke. Planirano je i  postavljanje table sa oznakom saradnje dve partnerske škole i motivacionim porukama vezanim za brigu o prirodi,  postavljanje kućica za ptice od strane gostujuće škole; 

Matevž Kramer, nastavnik stručnih predmeta škole iz Ljubljane smatra da je ova saradnja izuzetna, i za nastavnike, i za đake, pošto su dobili priliku da vide kako se u različitim državama radi – gotovo isti posao.

Mladi će dobiti dobra iskustva, a ako se ta prijateljstva nastave, biće još bolje. Uz internet sada je sve to lakše nego kad smo mi bili mladi. Nadam se da će ova saradnja trajati duže vreme.

Matevž Kramer, nastavnik stručnih predmeta škole iz Ljubljane

Ana Cvetković, nastavnik hemijsko-tehnološke grupe predmeta i jedna od koordinatorki ovog projekta i saradnje pojašnjava da je nosilac projekta saradnje škola iz Ljubljane.

Mi smo škola domaćin kod koje se ostvaruje njihova mobilnost, a cilj mobilnosti je da se upoznaju sa geografskim karakteristikama našeg kraja, sa prirodnim vrednostima i sa načinima na koji grad reguliše pitanja snabdevanja vodom, obradu otpadnih voda, otpada, zbog čega smo i organizovali sve pomenute posete.

Ana Cvetković, nastavnik hemijsko-tehnološke grupe predmeta Poljoprivredno-hemijske škole “Dr Đorđe Radić”

Učenice iz Ljubljane Elena Ćatić i Ajša Hadžirić ističu da su im utisci o Srbiji i Kraljevu krajnje pozitivni. Obe ističu da je kraljevački kraj lep, đaci domaćini fini i prijatni, a da se razlikuju po tome što su oni u Sloveniji više na terenu, nego đaci u Kraljevu.

Elena Ćatić i Ajša Hadžirić – Biotehničko obrazovni centar Ljubljana

Jana Strelić i Marina Jovićević učenice su kraljevačke Poljoprivredne škole i obe ističu da su u prethodnih nedelju dana uvideli da rade potpuno isti posao kao đaci iz Slovenije ali na dva različita načina. Potpuno su svesne, kažu, da treba što više da čuvaju prirodu, a da u Sloveniji, od malih nogu, decu uče da sortiraju otpad.

Jana Strelić i Marina Jovićević – Poljoprivredno-hemijska škola Kraljevo

Mi ovde imamo iste karte za smeće, ne sortirano staklo i papirne, recikliramo vrlo malo. Radili smo eksperimenet u laboratoriji. Gosti iz Slovenije su dosta napredniji, imaju više uređaja i aparata, dok mi radimo sa malo starijim uređajima i aparatima – kaže Marina Jovićević.

Ivana Džodan, nastavnik stručnih predmeta u području rada poljoprivreda podseća da je pre tri godine grupa nastavnika iz Poljoprivredne škole u Kraljevu, takođe preko Erasmus plus projekta, bila gost škole u Ljubljani čiji predstavnici sada borave u Kraljevu.

Imali smo priliku da vidimo kako oni rade sa učenicima, na koji način razvijaju kod njih svest o prirodi i videli da od malih nogu oni decu vode u prirodu i uče ih šta priroda jeste i koliko je lepa. Tako kod dece razvijaju svest, a deca onda postaju aktivisti, brinu o prirodi i uživaju u njoj. Kasnije se to potencira i kroz školske aktivnosti što zajedno dovodi do bolje brige o prirodi.

Ivana Džodan, nastavnik stručnih predmeta u području rada poljoprivreda

Posle sadnje autohtonih vrsta slovenačke i srpske jabuke, domaćini i gosti izrazili su nadu da će plodova jabuke biti već za narednu posetu grupe iz slovenije Kraljevu.

U Sloveniji đaci ove škole odlaze na kamp jednom u toku školske godine. Tu vrstu druženja sa prirodom zovu „tabor“ u okviru kojeg  imaju različite nastavne sadržaje: prave herbarijume, uočavaju različite promene u prirodi, analiziraju vodu. Takođe, svakog dana imaju neku aktivnost poput vožnje kajaka, penjanja po stenama, voze bicikl. Prepodnevne aktivnosti su obavezne, a popodnevne su za – uživanje u prirodi. Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumeti, poruka je koju je svetu davno poslao Almert Ajnštajn. Možda u Sloveniji samo dublje shvataju tu pouku, ali saradnje i postoje da bismo razumeli kako dobar čovek treba da bude prijatelj svih živih bića.

M. M. D.