Savetovalište za mlade u Kraljevu: Da li je dva sata dnevno dovoljno vremena za potrebe mladih?

Potrebe mladih se menjaju, ali ne i radno vreme Savetovališta

Iznad Dečjeg dispanzera Doma zdravlja Kraljevo nalaz se prostorije Savetovalište za mlade, koje je dostupno učenicima osnovnih i srednjih škola. To je mesto na kojem mogu da zakažu pregled kod pedijatra, ginekologa, psihologa ili pedagoga.

Savetovalište je dosputno za svu decu od 11 godina do 18 godina.

Nakon pokrenute nove inicijative, Savetovalište za mlade prezentovalo je tokom školske godine svoj rad po osnovnim i srednjim školama, čime su probudili veliku zainteresovanost kod mladih i roditelja.

Saradnja škola i Savetovališta je neprestana, a termini predavanja zavise od međusobnog dogovora.

Često su škole te koje imaju potrebu da nas pozovu da dođemo na teren, a to znači da održimo predavanje i rešimo neku njihovu dilemu ili problem koji postoji u vršnjačkoj grupi – ističe za portal Krug koordinatorka Savetovališta za mlade Jelena Mrvić.

Ona pojašnjava da je njihovo radno vreme od 12 do 14h, što je, kaže, veliki problem, jer za dva sata nije moguće posvetiti se dovoljno deci koja dođu na savetovanje tog dana.

Radno vreme zavisi od sistema, a potrebe dece od otvaranja 2012. godine i danas se dosta razlikuju:

Zato ovako kratko radno vreme danas nije dovoljno za potrebe učenika, roditelja ili nastavnika –  ukazuje na ovaj problem Jelena Mrvić.

Odluka o radnom vremenu Savetovališta za mlade doneta je na nivou cele Sribije od strane Ministarstva zdravlja, a dodatni problem javlja se što deo kadra nema stalno zaposljenje u ovoj ustanovi.

Medicinska sestra ne treba da dolazi svaki dan iz svoje službe i radi ovde dva sata, već da joj je radno vreme samo ovde kako bi mogla da se posveti radu samog Savetovališta – ističe Jelena Mrvić.

Jelena Mrvić, koordinatorka Savetovališta za mlade

Neke od radionica koje je posetio veliki broj mladih bavile su se temama, kao što su Anksioznost, depresija i panično stanje, Reproduktivno zdravlje i  Borba protiv side.

Kapacitet Savetovališta je od 20 do 25 dece, a raspored rada ustanove je da, ponedeljkom radi pedijatar, utorkom pedagog, sredom ginekolog, četvrtkom psiholog, a petkom su psihološke radionice i predavanja u Savetovalištu, ili u školama.

Svi zainteresovani učenici mogu zakazati i individualno savetovanje na broj telefona 064 80 56 189, ili putem email-a savetovalistekv@gmail.com.

Teodora Jovetić