Sećanje –  Milosija Bogunović (1941 – 2023)

„Odmerena, kulturna, blaga, vedra, elegantna, sa besprekornom frizurom, zaslužila je da se njenim imenom nazove neka ulica, ustanova, ili upriliči neka zdravstvena manifestacija u njenu čast“, samo je jedan od komentara na vest o odlasku u večnost „sestre Mile“

U Kraljevu je pre dva dana preminula Milosija Bogunović – dugogodišnja glavna sestra Zdravstvenog centra ”Studenica”.

Rođena je 25. maja 1941. godine u Miločaju kod Kraljeva, gde je i završila prva četiri razreda osnovne škole. Dalje školovanje nastavlja u Kraljevu, a potom upisuje srednju Medicinsku školu u Kragujevcu.

Diplomirala je 1960. godine i iste godine se zaposlila na Odeljenju opšte hirurgije u kraljevačkoj bolnici. Nakon tri godine se seli u Titograd (Podgoricu) gde je radila na dečjoj hirurgiji, a 1969. godine se sa porodicom vraća u Kraljevo. Tada je, sa svojih 28 godina postavljena za glavnu sestru svih hirurških službi tadašnjeg Medicinskog centra.

Po završenoj Višoj medicinskoj školi, 1976. godine je imenovana za glavnu sestru novoformiranog urološkog odeljenja. Od 1988. godine je bila glavna sestra Zdravstvenog centra, čiji delokrug rada je obuhvatao čitav Raški okrug.

Učestvovala je u rekonstrukciji svih zdravstvenih ustanova Raškog okruga;

Sa medicinskom sestrom Ružicom Marković formirala je jednu od prvih škola za trudnice u Srbiji;

Uspostavila je kontakt sa Nacionalnom federacijom radnika javnih bolnica Grčke, a grčke kolege su joj dodelile priznanje za dobru saradnju.

Formirala je servise za dijagnostiku, transport lekova, transport čistog i prljavog veša, transport otpadnog materijala. Neki od njih i danas funkcionišu;

Definisala je procedure u zdravstvenoj nezi bolesnika, održavanju higijene, suzbijanju bolničkih infekcija;

Uvela je obeležavanje lekarske slave – Svetog Kozme i Damjana.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije joj je 2015. godine dodelilo Povelju za unapređenje zdravstva; Crveni krst Srbije ju je odlikovao Srebrnim i Zlatnim krstom. Pokrenula je kampanju i obeležavanje 800 godina od osnivanja prve srpske bolnice, a te 2007. godine jubilej je proslavljen svečanom akademijom pod pokroviteljstvom države. U manastiru Studenica joj je 2010. godine uručena Povelja Studeničke akademije za razvoj zdravstva.

Kada bi se opisivao lik i delo idealne glavne sestre ikada i svih vremena, svakako bih opisala baš nju. Sestra Milosiju Bogunović! Svaki susret i razgovor bio je mali praznik divljenja i pozitivne energije kojom je zračila. Odmerena, kulturna, blaga, vedra, elegantna, sa besprekornom frizurom. Takvu je pamtim. Zaslužila je da se njenim imenom nazove neka ulica, ustanova, ili upriliči neka zdravstvena manifestacija u njenu čast. Neka joj je večna slava i hvala. Iskreno saučešće porodici.

     Jelisaveta Pribojac

Kraljevačkom Zdravstvenom centru Milosija Bogunović ostavila je u nasleđe više od 40 sati snimljenog materijala o radu i ulozi zaposlenih u njenom razvoju, a i u penzionerskim danima je često sarađivala sa koleginicama i kolegama, medijima i gradskim Istorijskim arhivom.

Govorila je:

Sećanja će prekriti zaborav, zato zapisujte, jer u svemu što danas posedujemo ima mnogo tuđe muke i truda. Što više imamo, sve više smo dužni. Divan je osećaj kada te ljudi pamte po dobru. Poštujte ljudski život, poštujte sebe i druge, poštujte svoj poziv.”

Milosija Bogunović ispraćena je u penziju 2000. godine, nakon 40 godina plodonosnog rada.

Preminula je 17. avgusta, u 83. godini života, ostavivši iza sebe kćerku i unuke.

Povodom smrti Milosije Bogunović, održan je komemorativni skup u Opštoj bolnici ”Studenica”. Sestra Mila, kako su je svi od milošte zvali, sahranjena je na donjem groblju u Miločaju.